Britanski BDP pao za 20,4 odsto u drugom kvartalu

Foto: Pixabay

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva je pao za rekordnih 20,4 odsto u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na isti period lani, što obeležava najveći pad ekonomije od početka kvartalnog beleženja britanskog privrednog rasta 1955. godine, saopštio je Državni zavod za statistiku te zemlje (ONS).

Ovaj pad obeležava drugo tromesečno smanjenje ove godine, nakon što je u prvom kvartalu BDP prethodno pao za 2,2 odsto.

Veliki pad zabeležen je i odnosu na 2019. godinu, obzirom da je desezonirani BDP u odnosu na poslednji kvartal prošle godine pao za 21,7 odsto.

"Bilo je velikih promena u svim sektorima potrošnje, pre svega zbog uticaja vladinih mera uoči trenutne pandemije koronavirusa, a najviše kod potrošnje domaćinstava koja je činila više od 70 odsto pada privredne aktivnosti u drugom kvartalu, sa smanjenjem od 23,1 odsto", navodi se u izveštaju.

Britanska privredna komora navodi da je odnos firmi koje prijavljuju povećanje izvoza "znatno manji od najgoreg kvartala tokom recesije 2008-09 godine", tokom globalne finansijske i ekonomske krize 

Takođe je bilo znatnih smanjenja učinka u oblastima uslužne industrije, proizvodnje i građevine usled najvećeg uticaja posledica mera protiv pandemije koronavirusa u tim sektorima.

Učinak uslužne industrije pao je za 19,9 odsto u drugom kvartalu, dok je za sektore proizvodnje i građevine pao za 16,9 i 35,0 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara