Svet

11.12.2023. 09:05

Autor: Katarina Pantelić

Crna Gora može da završi na „crnoj listi“ zbog pranja novca

Pixabay

Svet

11.12.2023. 09:05

Odluka da li će Crna Gora završiti na “sivoj listi” Finansijske akcione radne grupe (FATF) zbog pranja novca biće doneta polovinom decembra u Strazburu, a ako se to desi, imaće dalekosežne posledice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.

Tom bi odlukom Crna Gora ušla u društvo država kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačan nadzor FATF-a, piše RTCG.

Vlada Crne Gore je prošle sedmice usvojila Informaciju u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, u kojoj se navodi da je sproveden peti krug evaluacije od Komiteta eksperata Saveta Evrope za procenu sprečavanja pranja novca (Manival).

To telo Saveta Evrope, kako je saopšteno, polovinom decembra ove godine bi trebalo da usvoji izveštaj, koji bi, u slučaju da ocene budu loše, Crnu Goru mogao staviti na “sivu listu” FATF.

Pojašnjeno je da je to lista država koje ne primenjuju ili malo primenjuju mere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Na njihovom sajtu, nalazi se “siva lista”, gde se vidi koje su sve zemlje na tom spisku.

Interesantno je, međutim, da je na ovoj “sivoj listi” i susedna Hrvatska. Pri sadašnjem stanju, Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja se nalazi na “sivoj listi”.

Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će se povećati napore u sferi sprečavanja svih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcioni plan.

„Stavljanje na “sivu listu” FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore“, navela je RTCG u tekstu.

Ostale zemlje na spisku su, primera radi, Sirija, Jemen, Mali, Nigerija, Burkina Faso ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su klasifikovane kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri države – Iran, Mjanmar i Sjeverna Koreja.

Crnogorska vlada ranije je upozorila da bi stavljanjem države na “sivu listu” moglo doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Ukoliko FATF stavi jednu državu pod pojačani nadzor, odnosno na “sivu listu”, znači da se ta država obavezala i da će da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda.

Naredna plenarna sednica Manivala biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu.

U Srbiji je prema izveštaju Uprave za sprečavanje pranja para 2022. godine bilo sumnjivih transakcija koje su se odnosile na građevinski sektor ili kriptovalute što je proteklih godina primećeno kao tipično, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Sumnjive transakcije koje bi mogle da budu pranje novca uočene su prošle godine prilikom otkupa sekundarnih sirovina, izvlačenja novca sa kompanijskih računa u vidu pozajmica, kao i prilikom reeksporta.

Pranje novca odnose na ubacivanje u legalne tokove novca koji je stečen nelegalno.

Crna Gora od izvoza struje zaradila 190 miliona evra, glavni partneri BiH, Srbija i Slovenija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.