Deezer izlazi na evropsku berzu, vrednost platforme 1,1 milijardu dolara

Foto: Pixabay

Platforma za striming muzike Deezer odlučila je da izađe na Euronext Paris berzu putem SPAC ugovora prenosi portal Techcrunch. Početna vrednost Deezera je procenjena na 1,1 milijardu dolara.

"Ovo označava važnu prekretnicu u istoriji Deezera jer krećemo u realizaciju ideje da postanemo kompanija kojom se javno trguje na berzi Euronekt Paris", rekao je eronimo Folgeira, izvršni direktor Deezera.

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) su inače poznate i kao kompanije sa takozvanim blanko čekovima. 

One se osnivaju kako bi putem SPAC ugovora obavile spajanje sa nekom drugom kompanijom ili preuzele neke druge kompanije.

Deezer inače planira da se spoji sa blanko ček kompanijom I2PO koju vodi bivša izvršna direktorka kompanije Warner Media  Iris Knobloh.

Deezer je osnovan 2007. godine i prethodno je pokušao da obavi inicijalnu javnu ponudu (initial public offering, IPO) 2015. godine, sa ciljem da poveća svoju vrednost u godinama nakon toga.

Kako se podseća, investitori su u to vreme bili zabrinuti za profitabilnost muzičkog striminga, jer je platforma Pandora izgubila skoro 86 miliona dolara u prvom kvartalu.

Spotify od sada dostupan i u Srbiji
Ne pravite kopije, rešavajte probleme

Od tada, strimeri sa velikim resursima kao što su Spotify, Amazon i Apple neprekidno rastu.

Deezer se borio sa njima na tržištu od drugog kvartala 2021. držeći oko dva odsto globalnog tržišta pretplate na muzički striming.

U Francuskoj i Brazilu, Deezer drži 29 i 17 odsto tržišnog udela.

Prema magazinu Wall Street Journal, Deezer još ne zarađuje novac, ali se nada da će biti profitabilan do 2025. godine, ima 9,6 miliona pretplatnika, nudi 90 miliona pesama za strimovanje, podkast sadržaje i audio-knjige.

Kompanija je, kako se podseća, generisala 400 miliona evra tokom 2021. godine.

Kako se podseća, Spotify ima 180 miliona pretplatnika i 406 miliona aktivnih korisnika mesečno, računajući i korisnike koji ga koriste besplatno.

Deezer nudi visok nivo reprodukcije zvuka (HiFi, high fidelity audio) i kako se navodi nudi povoljnije opcije plaćanja za muzičare.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.