Estonija zove digitalne nomade

Foto: Pixbay

Vlada Estonije odobrila je izmene Zakona o strancima, kojim predviđa mogućnost izdavanja vize za digitalne nomade. Kada se administrativni poslovi privedu kraju, trebalo bi da postane jedna od prvih zemalja u svetu koja je omogućila tu vrstu pogodnosti, prenosi portal Schengen Visa Info.

Predsednik Vlade Estonije Mart Helme izjavio je da će prilikom izdavanja vize za digitalne nomade važiti uobičajeni propisi.

„Nijedan digitalni nomad nema pravo na vizu sam po sebi. Njihovi zahtevi obrađivaće se kao i zahtevi svi ostalih podnosilaca“, naglasio je on.

Objašnjava i da će se voditi računa o eventualnim zloupotrebama i naglasio da država na taj način očekuje i ekonomski oporavak nakon pandemije.

Program će biti primenjen postepeno, a u početku, moći će da konkurišu stranci koji dokažu da su digitalni nomadi. Očekuje se da konkuriše oko 2 hiljade ljudi.

Digitalna nomadska viza namenjena je za ljude čiji posao ne zavisi od određenog vremena ili lokacije. Obično rade u oblasti IT industrije, finansija ili marketinga. 

Za sada tu vrstu pogodnosti nude i Nemačka, Kostarika, Norveška, Meksiko, Portugal i Češka Republika.

Estoniji se 99 odsto javnih usluga obavlja onlajn

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.