EU planira da zabrani uvoz ruske nafte morskim putem

Pixabay

Lideri Evropske unije dogovorili su se da zabrane uvoz ruske nafte morskim putem do kraja godine, posle dugotrajnih pregovora koje je uglavnom kočila Mađarska, prenosi Euractiv.

U pitanju je delimični embargo će uključivati naftu i naftne derivate koji dolaze morskim putem, ali će od embarga biti izuzeta nafta koja se isporučuje naftovodom.

Prvobitni predlog Evropske komisije da potpuno zabrani uvoz ruske nafte nije urodio plodom zbog protivljenja nekoliko evropskih zemalja koje se oslanjaju na snabdevanje ruskim gasom putem cevovoda. 

"U ovom trenutku je ovim obuhvaćeno više od dve trećine uvoza nafte iz Rusije, čime će se smanjiti ogroman izvor finansiranja njene ratne mašinerije. Maksimalni pritisak na Rusiju kako bi se okončao rat", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ko finansira Putinov rat
Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, nema ni novca iz evropskih fondova?

Euractiv saznaje da EU nije sprovela ekonomsku procenu uticaja plana da "sreže" uvoz ruskog gasa za dve trećine do kraja godine. Ovo bi inače trebalo da bude prvi korak Evropske unije u nastojanju da do kraja 2027. godine potupno eliminiše uvoz ruskog gasa (plan vredan 300 milijardi evra). Umesto ekonomske procene, EU je sprovela "simulaciju" u svojoj prolećnoj ekonomskoj prognozi koja razmatra uticaj naglog zaustavljanja uvoza bilo kog ruskog gasa. 

Odluku o delimičnom naftnom emabrgu i šestom paketu sankcija protiv Rusije trebalo bi u sredu da odobre ministri spoljnih poslova Evropske, rekao je Šarl Mišel. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen procenila je da će se ovim potezom smanjiti oko 90 odsto uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine, pošto su se Nemačka i Poljska obavezale da će se odreći isporuke naftovodom. 

Od početka invazije na Ukrajinu, EU je platila 56,5 milijardi evra Rusiji u zamenu za snabdevanje fosilnim gorivom, pri čemu su plaćanja za naftu koja dostižu 30 milijardi evra uračunata u snabdevanje sirovom naftom - novac se korsti za finansiranje invazije. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.