EU razmatra konfiskovanja trenutno zamrznute ruske imovine

Foto: Pixabay

EU trenutno istražuje pravne formulacije koja bi omogućila državama članicama da raspolažu zamrznutom ruskom imovinom, odnosno konfiskaciju sredstava pojedinaca i entiteta koji su kršili sankcije uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu, piše EURACTIV.

Evropska komisija je prošle nedelje dala saglasnost na pilot projekat, čija bi realizacija koštala pola miliona evra od za ove namene izdvojenih 40 miliona evra.

Studija izvodljivosti koji predvodi nov rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Vlad George će pokrivati aspekte kao što su usvajanje sankcija, zamrzavanje imovine, konfiskovanje imovine i ponovno uvođenje konfiskovane imovine kroz društvenu upotrebu, kao i u budžet EU za javnu potrošnju u Ukrajini.

Takođe bi se razmotrilo da se konfiskovana imovina ruskih oligarha i entiteta koristi za finansiranje obnove Ukrajine i potreba izbeglica.

"Sa nedavnim predlogom Evropske komisije, na dobrom smo putu jer bi direktiva bila teorijska osnova, dok bi nam studija pomogla da pronađemo praktičan pristup tome kako da to sprovedemo", rekao je George za EURACTIV

Komisija je u maju predstavila planove da olakša oduzimanje zamrznute imovine povezane sa nezakonitim aktivnostima, uključujući u njih i izbegavanje sankcija EU protiv Rusije.

Prema predlogu, koji tek treba da odobre lideri EU, kršenje restriktivnih mera Evropske unije biće dodato na listu prekršaja, što bi stvorilo pravni osnov za kažnjavanje.

Takva zajednička pravila Evropske unije, u teoriji, bi olakšala istragu, krivično gonjenje, izricanje kazni, u sledećem koraku i zaplenu imovine uz pomoć nove radne grupe "Zamrzni i zapleni" (Freeze and Seize), koju je Komisija osnovala u martu.

Ukrajinske izbeglice bi mogle da ublaže problem radne snage u EU
Rusija nije platila spoljni dug po prvi put od 1918. godine

"Ako bi sve evropske institucije i države članice sarađivale sa uzbunjivačima i sa Ukrajincima, jer oni veoma dobro razumeju kako se ova mreža ruskih sredstava koristi širom EU, verovatno ćemo dostići iznos potreban za rekonstrukciju", ocenio je Georgi.

Ukrajina je juče na međunarodnoj konferenciji navela da će obnova ove zemlje koštati oko 750 milijardi dolara, što je zadatak koji je predsednik Volodimir Zelenski kao zajedničku dužnost demokratskog sveta.

Upitan da li vidi dovoljno spremnosti država članica da sprovedu zaplene, George je naglasio da je  u poslednjih nekoliko nedelja sve manje oklevanja.

On objašnjava da postoje određeni interesi zbog kojih ljudi kažu da je teško ili nemoguće, ali iz perspektive države članice, postoji dovoljno političke volje.

Upitan o vremenskom okviru kada studija može da počne, George je rekao da bi predviđeni datum početka bila jesen, kada se odobravaju budžeti EU za projekte.

Koji su glavni politički rizici u svetu?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.