Vesti iz sveta

19.01.2024. 12:28

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

EU zabranila gotovinska plaćanja veća od 10.000 evra

Foto: Pixabay

U EU će ubuduće biti zabranjena plaćanja u gotovini koja su veća od 10.000 evra. Kao se navodi cilj te odluke, čiji se poseban deo odnosi i na trgovce luksuznom robom, je da se suzbije pranje novca.

Za gotovinska plaćanja postavljena je maksimalna granica na nivou EU od 10.000 evra, što će kriminalcima otežati pranje prljavog novca. Države članice će imati fleksibilnost da nametnu donju maksimalnu granicu ako to žele, stoji u saopštenju o najnovijoj odluci Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Pored toga, prema privremenom sporazumu, obveznici će morati da identifikuju i verifikuju identitet lica koje obavlja povremenu transakciju u gotovini između 3.000 i 10.000 evra.

EU je usvojila više mera protiv pranja novca, prema kojima će finansijske institucije, banke, agencije za nekretnine, usluge upravljanja imovinom, kazina, trgovci igrati centralnu ulogu u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma jer imaju „privilegovan položaj za otkrivanje sumnjivih aktivnosti“.

KRIPTOVALUTE

Nova pravila će pokrivati i većinu sektora kriptovaluta.

Svi pružaoce usluga kripto-aktive moraće da sprovode strožiju kontrolu svojih klijenata. To znači da će morati da provere činjenice i informacije o svojim klijentima, kao i da prijave sumnjive aktivnosti.

Prema sporazumu, pružaoci usluga na tržištu kriptovaluta CASP-ovi (crypto-asset service providers, pravno lice ili drugo preduzeće čije je zanimanje ili posao pružanje jedne ili više usluga kripto-aktive klijentima na profesionalnoj osnovi) moraće da primenjuju mere provere klijenata kada obavljaju transakcije u iznosu od 1.000 evra ili više.

DRUGI SEKTORI

Drugi sektori na koje se odnosi dužna pažnja kupaca i obaveze izveštavanja biće trgovci luksuznom robom kao što su plemeniti metali, drago kamenje, juveliri, časovničari i zlatari. Trgovci luksuznih automobila, aviona i jahti, kao i kulturnih dobara (poput umetničkih dela) takođe će postati obveznici provere.

Privremeni sporazum prepoznaje i fudbalski sektor gde he visok rizik za pranje novca i proširuje listu obveznika na profesionalne fudbalske klubove i agente.

Ipak, države članice će imati fleksibilnost da uklone sa liste sve one subjekte koji ne spadaju u grupu visokog rizika od pranja novca.

PRAVILA O VLASNIŠTVU

Privremeni EU sporazum za borbu protiv pranja novca čine i pravila o stvarnom vlasništvu, koje se odnosi na lica koja stvarno kontrolišu ili uživaju prednosti vlasništva nad pravnim licem (kao što je kompanija, fondacija), iako je vlasništvo ili imovina upisnao na neko drugo ime.

Sporazum pojašnjava i da je stvarno vlasništvo zasnovano na dve komponente – vlasništvu i kontroli.

Kako su se prale pare u 2022. godini?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.