Vesti iz sveta

20.07.2021. 10:50

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Evo zašto Česi ne žele zlato vredno 20 milijardi evra

Češka vlada za sada ne želi da obnovi vađenje zlata u blizini Praga iako je ono procenjeno na 20 milijardi evra. Razlog su toksične hemikalije koje se koriste prilikom eksploatacije, kao i lokacija nalazišta zlata koje je sme&scaron...

Foto: Pixabay

Češka vlada za sada ne želi da obnovi vađenje zlata u blizini Praga iako je ono procenjeno na 20 milijardi evra. Razlog su toksične hemikalije koje se koriste prilikom eksploatacije, kao i lokacija nalazišta zlata koje je smešteno u turističkom području, piše Poslovni.hr.

Kako prenosi Dojče vele (Deutsche Welle), ležište se nalazi ispod pitoresknog gradića Jilove u Prahi blizu Praga u kojem živi oko 5.000 stanovnika.

Pored gradića teče reka Sazava, pritoka Vltave, a to je područje omiljeno izletište stanovnika glavnog grada Češke.

Muzejski geolog Jan Vana kaže da je na nalazištu koje je prestalo sa radom 1968. godine približno sedam tona zlata i ističe kako su postojala nalazišta koja su davala i do četiri grama, odnosno osminu unce zlata po metričkoj toni stenja.

Jilove u Prahi  ima tradiciju rudarenja zlata dugu nekoliko vekova, a u 14. veku to je bio treći najvažniji grad kraljevine Bohemije, nakon Praga i Kutne Hore.

U vreme kralja Karla IV, Jilove u Prahi bio je najvažniji izvor zlata od koga je izgrađen veliki deo Praga.

Ziđinu odobreno proširenje rudnika „Čukaru Peki“
Kinezi promenili metodu otkopavanja u rudniku Čukaru Peki, ali biće posledica na životnu sredinu

Da bi kopanje zlata u Jilove u Prahi bilo profitabilno, morao bi da se koristi otrovni cijanid prilikom ispiranja stenja, pa bi eventualno bilo ugroženo obližnje izletničko područje.

Ipak, uprkos tome, dobar deo lokalnog stanovništva nema ništa protiv obnove rada rudnika.

Vlada je za sada odlučila kroz studiju izvodljivosti samo ispitati mogućnosti dobijanja zlata, a jedna od mogućnosti je da se ruda šalje u inostranstvo na dalju obradu. 

U javnosti se pojavljuju i informacije da rudnik zlata nije obnovljen iz ekonomskih razloga, jer vađenje zlata i dalje nije profitabilno.

„Apsolutno je neprihvatljivo da se vađenje zlata u budućnosti radi uz korišćenje hemikalija. Jedina druga opcija je duboko rudarenje u bušotinama dubokim preko 1500 metara„, izjavio je Ručard Brabec, češki ministar ekologije.

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

KOPANJE LITIJUMA ČEŠKOJ

Pre nekoliko godina češko-nemačke granice otkriveno je veliko nalazište litijuma, koji se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile. Na češkoj strani nalazi se 60 odsto tog nalazišta, odnosno oko 4 odsto svetskih rezervi litijuma.

Iako i vađenje litijuma zagađuje okolinu, vlada je u martu ove godine najavila da će državni proizvođač energije Čez do 2025. početi sa eksploatacijom 1,8 miliona tona litijuma godišnje.

U Srbiji se već godinu dana oštro polemiše o otvaranju rudnika litijuma u dolini reke Jadar, upravo zbog ugrožavanja životne sredine. Taj projekat planira da sprovede britansko-australijska kompanija Rio Tinto, koja je u mnogim zemljama ostala poznata po ekološkim incidentima.

Na području grada Bora kineska rudarska kompanija Zi Đin eksploatiše bakar, a počeće i sa eksploatacijom bakra i zlata u novom rudniku Čukaru Peki, koji bi trebalo da počne sa radom na jesen.

Za razliku od čeških, političari u Srbiji koji vode državu, radije zastupaju interese stranih kompanija nego građana koji se protive rudnicima stranih kompanija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.