Vesti iz sveta

16.07.2015. 09:31

Tanjug, B92

Autor: Nova Ekonomija

Grčki parlament usvojio uslove kreditora

Grčki parlament je nešto iza ponoći prihvatio zakone kojima se uvode stroge mere štednje i prihvata sporazuma s Evropskim stabilizacionim mehanizmom.
Za je glasalo 229 poslanika, protiv 64, 6 poslanika je bilo uzdržano, a jedan poslanik nije bio prisutan. Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci poroevropskih opozicionih partija. Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sednici skupštine.
Među merama koje su grčki poslanici prihvatili su: podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada… 
Grčki premijer Aleksis Cipras još pre glasanja pozvao parlament da podrži predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), rekavši da alternative nema, čak iako se i on sam ne slaže s predloženim merama. 
„Mi u to ne verujemo, ali smo prinuđeni da prihvatimo“, rekao je Cipras poslanicima, pred glasanje u parlamentu. 
Grčki premijer rekao je i da neće prestati da ispunjava svoje obaveze i da će nastaviti da sprovodi političke i socijalne reforme, kao i borbu protiv korupcije, preneo je Rojters.
Cipras je poslanicima rekao i da je Grčka uputila izazov svetskom finansijskom sistemu. 
„Moraćemo da donosimo odluke sa kriterijumom naše odgovornosti“, rekao je Cipras, dodajući da je za prethodnih pet meseci vlada Grčke morala da vodi tešku borbu. 
„Bilo je i greški i propusta. Nosim odgovornost za to. Ali sam ponosan što smo požrtvovano poveli tu borbu”, rekao je Cipras, prenosi TASS. 
Grčki premijer je naglasio da je morala da se vodi teška borba unutar zemlje sa onima koji su „sabotirali napore vlade“. 
Ali je, kako je rekao, još teža bila neravnopravna bitka sa suparnicima u inostranstvu. 
„Uputili smo izazov međunarodnom monetarno-kreditnom sistemu“, kazao je Cipras, dodajući da će taj sukob biti nasleđe za Evropu i čitav svet. 
Tokom debate veći deo poslanika kritikovao je predlog, ali je govorio da će za njega morati da se glasa. Tokom rasprave podršku su najavili većina vladajuće koalicije Sirize i Nezavisnih Grka, kao i opozicione Nove demokratije, PASOK-a i Reke (To Potami). 
Protiv su Komunistička partija i desničarska Zlatna zora, navodi ruska agencija.
Uoči glasanja, ispred zgrade parlamenta u Atini izbili su sukobi, u kojima su povređena četvorica policajaca i snimatelj agencije Frans pres. 
„Izdali su nas!“, uzvikivali su demonstranti, prenosi AFP. 
Protivnici mera štednje gađali su policiju dimnim bombama ispred zgrade parlamenta u Atini, u kojoj su poslanici počeli debatu o nepopularnim reformama koje Grčka mora da sprovede da bi odblokirala novi paket pomoći evrozone, ali je protest trajao kratko i završen je mirno. 
Policija je odgovorila suzavcem na dimne bombe demonstranata, koji su počeli da beže sa trga Sintagma, na kojem se okupilo oko 12.500 ljudi. 
Tokom protesta zapaljeni su kontejneri i vozila televizijskih ekipa, ali su se demonstranti ubrzo mirno vratili na trg, dok je nekoliko stotina njih ostalo pod policijskim nadzorom, a oko 30 je privedeno. 
Neposredno pre sukoba s policijom, demonstranti su nosili transparente s natpisima „Ukinite paket pomoći!“ i „NE politici EU, ECB i MMF!“. 
Proteste su organizovali sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, levičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize. 
Uoči debate u parlamentu, Cipras je pozvao na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mere kako bi izašli u susret zahtevima poverilaca i da ne dozvole da mere „prođu“ samo zahvaljujući podršci opozicije. 
Cipras je naglasio da ostaje na mestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost. 
On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu – sporazum ili „Grexit“ – na mestu ili nije. 
„Ako neko misli da je ta pretnja realna, mora da razmotri i posledice nesklapanja sporazuma“, rekao je grčki premijer. 
Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz evrozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu. 
Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka levica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost. 
„Mi nikad ne ulepšavamo situaciju“, rekao je Cakalotos u parlamentu i dodao da je suviše rano procenjivati sporazum, jer mnogo toga zavisi od onoga što će se dešavati na političkom nivou u Evropi. 
Cakalotos je rekao i da će, tokom narednih nekoliko godina, Evropa biti na proveri, a neka od pitanja biće i ona sada postavljena Grčkoj vladi – da li poštuje demokratiju, solidarnost i tako dalje. 
Poslanici grčkog parlamenta trebalo je da četvrtka u ponoći da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoći.

Varufakis glasao protiv

Više desetina poslanika Sirize bila protiv predloga premijera Aleksisa Ciprasa. Među Sirizinim poslanicima koji su glasali protiv zakona nalazi se i bivši ministar finansija Janis Varufakis.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.