Grupe sa Balkana sve aktivnije u dopremanju kokaina iz Latinske Amerike

Defensie, Wikimedia

Trgovci drogom iz zemalja Zapadnog Balkana sve su aktivniji u nabavci velikih količina kokaina u Latinskoj Americi.  Aktivnost ovih grupa u Latinskoj Americi nije potpuno novi fenomen, ali se njihov domet i značaj na ovoj teritoriji proširio i svrstao ih među "glavne igrače", navodi se u izveštaju koji je objavio Europol

Povećana fragmentacija kriminalog miljea u Kolumbiji podstakla je stvaranje novih saveza među kriminalnim grupama i stvorila nove šanse za organizacije iz Evrope da uspostave nove kontakte sa dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Rastući uticaj kriminalnih mreža koje su poreklom sa Zapadnog Balkana potvrđuju i inofrmacije o uhapšenima, koje se prikupljene od slučaja do slučaja.

Informacije ukazuju da iako državljani nekih od zemalja u regionu ne čine veliki broj uhapšenih, oni su češće saučesnici u prebacivanju većih količina narkotika. 

Neke od balkanskih kriminalnih grupa, posebno iz Albanije, naročito se ističu u nabavci velikih "porudžbina, direktno na izvoru", bez posrednika. 

BALKANSKI KARTEL ZAJEDNIČKI ULAŽE U ŠVERC KOKAINA

Kako bi olakšale svoje "poslovanje", ove grupe imaju stalno prisutne članove u Latinskom Americi, bilo u zemljama gde se koka proizvodi, bilo u zemljama koje se koriste kao glavan tranzitne tačke za drogu na putu ka Evropi. 

U julu 2016. godine u Peruu je uhapšen srpski državljanin, sa PREBIVALIŠTEM u Argentini, koji je navodno bio povezan sa Grupom "Amerika". On je iz Argentine navodno ORGANIZOVAO PREBACIVANJE velikih količina kokaina u Holandiju i Španiju. Postoji mogućnost da je u Peruu pokušao da uspostavi veze sa trgovcima drogom u luci Kalao. 

KORONA POGODILA I TRŽIŠTE NARKOTIKA U EU

Ranije su organizacije sastavljene od državljana zemalja Balkana, kao što su Hrvatska i Srbija, prvenstveno bile prisutne u zemljama iz kojih je kokain polazio za Evropu, kao što su Argentina, Urugvaj i Brazil. 

Sve više organizacije iz balkanskih država prisutne su i u zemljama proizvodnje kokaina, pre svega u Peruu, gde mogu da se povežu sa lokalnim kriminalnim grupama koje direknto kontrolišu proizvodnju tog narkotika. 

ASTRA: ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA DEVOJČICE I ŽENE, KAZNE I ISPOD ZAKONSKOG MINIMUMA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.