Vesti iz sveta

17.09.2021. 13:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Grupe sa Balkana sve aktivnije u dopremanju kokaina iz Latinske Amerike

Trgovci drogom iz zemalja Zapadnog Balkana sve su aktivniji u nabavci velikih količina kokaina u Latinskoj Americi. Aktivnost ovih grupa u Latinskoj Americi nije skroz novi fenomen, ali se njihov domet i značaj na ovoj teritoriji pro&scaro...

Defensie, Wikimedia

Trgovci drogom iz zemalja Zapadnog Balkana sve su aktivniji u nabavci velikih količina kokaina u Latinskoj Americi.  Aktivnost ovih grupa u Latinskoj Americi nije potpuno novi fenomen, ali se njihov domet i značaj na ovoj teritoriji proširio i svrstao ih među „glavne igrače“, navodi se u izveštaju koji je objavio Europol

Povećana fragmentacija kriminalog miljea u Kolumbiji podstakla je stvaranje novih saveza među kriminalnim grupama i stvorila nove šanse za organizacije iz Evrope da uspostave nove kontakte sa dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

Rastući uticaj kriminalnih mreža koje su poreklom sa Zapadnog Balkana potvrđuju i inofrmacije o uhapšenima, koje se prikupljene od slučaja do slučaja.

Informacije ukazuju da iako državljani nekih od zemalja u regionu ne čine veliki broj uhapšenih, oni su češće saučesnici u prebacivanju većih količina narkotika. 

Neke od balkanskih kriminalnih grupa, posebno iz Albanije, naročito se ističu u nabavci velikih „porudžbina, direktno na izvoru“, bez posrednika. 

BALKANSKI KARTEL ZAJEDNIČKI ULAŽE U ŠVERC KOKAINA

Kako bi olakšale svoje „poslovanje“, ove grupe imaju stalno prisutne članove u Latinskom Americi, bilo u zemljama gde se koka proizvodi, bilo u zemljama koje se koriste kao glavan tranzitne tačke za drogu na putu ka Evropi. 

U julu 2016. godine u Peruu je uhapšen srpski državljanin, sa PREBIVALIŠTEM u Argentini, koji je navodno bio povezan sa Grupom „Amerika“. On je iz Argentine navodno ORGANIZOVAO PREBACIVANJE velikih količina kokaina u Holandiju i Španiju. Postoji mogućnost da je u Peruu pokušao da uspostavi veze sa trgovcima drogom u luci Kalao. 

KORONA POGODILA I TRŽIŠTE NARKOTIKA U EU

Ranije su organizacije sastavljene od državljana zemalja Balkana, kao što su Hrvatska i Srbija, prvenstveno bile prisutne u zemljama iz kojih je kokain polazio za Evropu, kao što su Argentina, Urugvaj i Brazil. 

Sve više organizacije iz balkanskih država prisutne su i u zemljama proizvodnje kokaina, pre svega u Peruu, gde mogu da se povežu sa lokalnim kriminalnim grupama koje direknto kontrolišu proizvodnju tog narkotika. 

ASTRA: ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA DEVOJČICE I ŽENE, KAZNE I ISPOD ZAKONSKOG MINIMUMA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.