Vesti iz sveta

21.08.2020. 03:17

Axios

Autor: Nova Ekonomija

Hrana iz mora ‒ šansa da se prehrani planeta

Globalna potražnja za hranom je u konstantnom porastu, što trenutno predstavlja ozbiljno pitanje da li se ponuda može povećati na ekološki održiv način. Širenje farmi na kopnu je i dalje moguće, ali se procenjuje da to mo...

Foto: Pixabay

Globalna potražnja za hranom je u konstantnom porastu, što trenutno predstavlja ozbiljno pitanje da li se ponuda može povećati na ekološki održiv način. Širenje farmi na kopnu je i dalje moguće, ali se procenjuje da to može ubrzati klimatske promene i gubitak biodiverziteta. Najnovija istraživanja pokazuju kako poboljšanja u oblasti „marikulture“ i održivog ribolova do 2050. godine može značajno povećati proizvodnju hrane iz mora.

Kako prenosi portal Axiosstudija objavljena u časopisu Nature ukazuje da bi dobre javne politike mogle da do sredine veka utiču da godišnja globalna proizvodnju hrane iz mora dostigne 44 miliona tona.

Kako hrana iz mora predstavlja svega 17 odsto trenutne proizvodnje mesa, to bi predstavljalo značajno povećanje izvora proteina neophodnih da se prehrani 9,8 milijardi ljudi, koliko se procenjuje da će ih živeti na planeti do 2025. godine.

Projekcije iznete u istraživanju mogu zvučati iznenađujuće, obzirom da ekolozi godinama upozravaju da će prekomerni ribolov u isprazniti okeane u narednih nekoliko decenija.

Iako trenutno većina morskih plodova potiče od ribolova, naučnici predviđaju pomak ka „marikulturi“, odnosno uzgoju riba na moru.

Ako se trendovi razvoja marikulture i upravljanja ribarstvom nastave, globalno se može proizvoditi „znatno više hrane nego danas, i to na održiviji način“.

To će zahtijevati diverzifikaciju proizvodnje na trenutno nedovoljno zastupljene vrste riba, ali i na druge održive izvorime poput insekata, algi i mikroba.

Potrošači će takođe morati da izmene svoje sklonosti, što znači manje fileta lososa i tune, a više školjki u ishrani.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.