Vesti iz sveta

10.07.2023. 09:20

EU u Srbiji

Autor: Katarina Pantelić

I Severnoj Makedoniji milioni u grantovima EU za nove projekte i podršku starim

Foto: Pixabay

Severna Makedonija dobila je grant od Evropske unije za nove projekte u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, među kojima je Koridor VIII koji će povezati albansku luku Drač sa bugarskom lukom Varna. Ovaj prjekat je planiran da bude završen 2024. godine.

U okviru ove inicijative biće izgrađen put od Krive Palanke do Stracina u dužini od 23 kilometara.

Novi put će, kako se navodi u izveštaju EU, značajno smanjiti vreme putovanja između Skoplja i Sofije, „ojačati mobilnost i trgovinu, poboljšati bezbednost na putevima i stvoriti mogućnosti za društveno-ekonomski razvoj u zemlji i regionu“.

Severna Makedonija će morati da uloži 2,5 miliona evra, dok je ukupna procenjena vrednost investicije 36,7 miliona evra.

Pored ovog projekta Severna Makedonija je dobila novac za investicije u elektroenergetsku mrežu i energetsku efikasnost. Projekat, vredan 34,7 miliona evra, uz osam miliona evra granta, obuhvata izgradnju trafostanice i novih priključaka, rekonstrukciju i gradnju dalekovodova i transformatora.

Prenosna mreža u jugoistočnom regionu zemlje biće ojačana kako bi se omogućila integracija obnovljivih izvora energije.

Projekat energetske efikasnosti u javnom sektoru fokusiran je na javne zgrade kako bi se ostvarile uštede energije, smanjenje emisije ugljen-dioksida i uspostavljanja Fonda za energetsku efikasnost. Zajmovi i grantovi će, kako se navodi, biti odobravani opštinama za renoviranje objekata.

Projekat je procenjen na 27,5 miliona evra, uz grant od 2,2 miliona evra.

Treći kapitalni projekat jeste projekat energetske efikasnosti javnog sektora procenjene vrednosti 27,5 miliona evra.

Projekat se bavi temom visoke potrošnje energije i oslanjanjem zemlje na neefikasnu proizvodnju uglja, a grant dobijen od EU vredan je 2,2 miliona evra.

Fokus projekta je na energetskoj efikasnosti u javnim zgradama, sa ciljem postizanja ušteda, smanjenja emisije ugljen-dioksida i uspostavljanja Fonda za energetsku efikasnost.

Podzajmovi i grantovi će se davati opštinama za renoviranje javnih zgrada.

Novac od EU dobijen je i za železničku interkonekciju Severna Makedonija – Bugarska, za deonicu granice sa Bugarskom čija je procenjena vrednost 418 miliona evra.

Novac je dat i za treću fazu rekonstrukcije šest hidroelektrana čija je procenjena vrednost 36.3 miliona evra, kao i za nastavak izgradnje vertoparka Bogdanci vrednog 30,3 miliona evra za čiju izgradnju je očekivani rok  2025. godine.

Grant je dobijen i za dve solarne elektrane Oslomej 1 i 2 vredne 8,9 miliona evra i 25,6 miliona evra.

Novac je dobijen i za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i za regionalni sistem upravljanja otpadom za region Polog, Pelagoniju, Vardar, jugozapadni i jugoistočni region.

Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

Investicioni paket od 2,1 milijardu evra uključuje 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

EU opredeljuje još 2,1 milijardu evra za Zapadni Balkan

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.