Vesti iz sveta

15.01.2024. 09:08

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

IEA: Cene solarnih panela pale za 50 odsto

Foto: Pixabay

Solarni paneli

Cene solarnih panela (fotonaponskih modula) u 2023. godini pale su za skoro 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uz istovremeno smanjenje troškova i njihovu bržu primenu koja će se nastaviti, ocenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA, International Energy Agency).

Kako se navodi u najnoivijem izveštaju koji je objavila IEA, to je zato što se predviđa da će globalni proizvodni kapacitet dostići 1.100 gigavata (GW) do kraja 2024. godine, što će znatno premašiti tražnju.

Nasuprot tome, energija vetra (izvan Kine) se suočava sa izazovnijim okruženjem zbog prekida u lancu snabdevanja tehnološkim komponentama, višim troškovima i dugim rokovima za izdavanje dozvola.

To, kako se ocenjuje, zahteva veću pažnju političkih aktera u pojedinim državama.

Distribucija lažnih biogoriva postala unosan biznis

ENERGIJA IZ VODONIKA

Izveštaj IEA takođe pruža proveru koliko je realan „zamah“ koji postiže energija koja se dovbija od vodonika, uz primenu tehnologije zasnovane na obnovljivim izvorima.

Tu se, između ostalog procenjuje i koliko će najavljenih projekata u toj oblasti najverovatnije biti realizovano.

Od svih projekata koji su najavljeni širom sveta da koriste obnovljive izvore energije za proizvodnju vodonika ove decenije, očekuje se da će samo 7% predloženog kapaciteta biti uključeno do 2030. godine

Spor tempo projekata koji donose odluke o ulaganju u kombinaciji sa ograničenim „apetitom“ kupaca i većom proizvodnjom troškovi su doveli do sporijeg napretka na mnogim projektima u oblasti primene vodonika.

„Da bi u potpunosti ubedili investitore, ambiciozne najave projekata će morati da budu praćene doslednom politikom koja podržava tražnju“, dodaje se u izveštaju.

KORIŠĆENJE BIOGORIVA

U 2023. godini uloga biogoriva je takođe došla do izražaja. Očekuje se da će ekonomije u razvoju, predvođene Brazilom i Indijom, pokretati 70 odsto globalne potražnje u narednih pet godina, nakon što biogoriva počnu da pokazuju svoj pravi potencijal u sektorima u kojima je teško umanjiti potrošnju fosilnih goriva, kao što su avio-saobraćaj.

Biogoriva će, kako se dodaje biti i zamena za visoko zagađujuća goriva, poput dizela.

Dok se primena biogoriva ubrzava, izveštaj pokazuje da se to ne dešava dovoljno brzo, sa značajnim povećanjem potražnje do 2030. potrebnom da bi se biogoriva uskladila sa neto nultom putanjom emisije gasova sa enfektom staklene bašte koji doprinose globalnom zagrevanju i klimatskim promenama.

Evropska industrija se i u 2021. godini oslanjala na fosilna goriva

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.