Interpol: Raste broj ilegalnih spalionica otpada u Evropi i Aziji

Foto: Pexels

Širom sveta u zadnje dve godine zabrinjavajuće raste ilegalna trgovina plastičnim otpadom, upozorenje je koje stoji u najnovijem izveštaju Interpola pod nazivom "Strateška analiza rastućih kriminalnih trendova na svetskom tržištu plastičnog otpada od januara 2018", piše u saopštenju Interpola

Autori izveštaja upozoravaju i na nasilje koje se obično povezuje sa organizovanim kriminalom.

Kao primer navode slučaj gradonačelnika malog grada u Francuskoj, koji je ubijen kada je pokušao da spreči bacanje ilegalnog otpada u svojoj opštini. 

Kako se dodaje, izveštaj je zasnovan na otvorenim izvorima i podacima do kojih su došle obaveštajne službe iz 40 zemalja.

Ukazuje se na nelegalno preusmeravanje pošiljki, neovlašćene metode upravljanja otpadom, nezakonitu registraciju otpada, kao i povećanje broja deponija i ilegalnih spalionica otpada u Evropi i Aziji. 

Primetna je veza između kriminalnih mreža i legalnih biznisa koji se koriste kao pokriće za protivzakonite operacije, sa kriminalcima koji često pribegavaju finansijskom kriminalu i krivotvorenju dokumenata.

Vrata oportunističkom kriminalu otvorile su teškoće u tretiranju otpada.

Autori izveštaja podsećaju da je prošlog maja Malezija počela da vraća skoro četiri hiljade tona plastičnog otpada u 13 zemalja iz kojih je potekao, što se tumači kao odlučnost da se izađe na kraj sa tim problemom. 

ODEĆU KUPOVATI ODGOVORNO JER TEKSTILNI OTPAD ZAGAĐUJE OKOLINU

Plastični otpad se šalje u Maleziju uglavnom iz Evrope i Severne Amerike, jer je 2018. Kina zatvorila vrata za njegov uvoz. 

"Promenili smo propise kako bismo sproveli ovu borbu, uspostavili jače administrativne procedure i pokrenuli nacionalnu kampanju. Pozivamo svetsku zajednicu da radimo zajedno na granicama i da ostavimo čistu, lepu planetu za buduće generacije", kaže direktor Centralnog biroa Interpola u Kini Daći Duan.

Interpol radi sa stručnim agencijama u 194 zemlje kako bi otkrili kriminal u ovoj oblasti i razotkrili grupe koje stoje iza njega. 

"Interpolov izveštaj ukazuje na hitnu potrebu da se utvrdi kako kriminalci istražuju nove i već postojeće ranjivosti na tržištu, i poziva da se pojačaju pravni propisi na uvozu i izvozu otpada", smatra Kalum Makdonald iz Interpola, koji je i direktor Škotske agencije za zaštitu životne sredine. 

Interpol poziva na jaču međunarodnu saradnju u oblasti tog kriminala, ističe da je neophodno ranije skeniranje rizika, kao i sprovođenje finansijske istrage i obaveštajnih operacija.

ČEKAJUĆI ODVAJANJE OTPADA U DOMAĆINSTVIMA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.