Svet

19.03.2024. 13:09

Autor: Aleksandra Nenadovic

Istorijska odluka: Banka Japana podigla kamatne stope na nula odsto

Japan Foto: Pixabay

Svet

19.03.2024. 13:09

Banka Japana (BoJ) prvi put je danas povećala svoju kamatnu stopu sa minus 0,1 na nula odsto, čime je izašla iz ciklusa negativnih ključnih stopa koji je trajao osam godina, saopštila je tamošnja centralna banka.

Prvim povećanjem referetne kamatne stope još od davne 2007. godine, Banka Japana je odlučila i da promeni politiku kontrole krive prinosa, prekinuvši ciljanje prinosa na 10-godišnje obveznice.

„Na sastanku o monetarnoj politici održanom danas, Odbor za politiku Banke Japana  ocenio je da će cilj (inflacije) od dva odsto biti postignut na održiv i stabilan način prema kraju perioda projekcije… Banka smatra da su okvir politike kvantitativnog i kvalitativnog monetarnog ublažavanja sa kontrolom krive prinosa i politika negativnih kamatnih stopa ispunili svoju ulogu“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Da bi postigla projektovani cilj za inflaciju, BoJ je saopštila da će voditi monetarnu politiku „po potrebi“, navodeći da će kratkoročna kamatna stopa biti primarno sredstvo politike.

Banka Japana je ostavila kamatnu stopu u rasponu od rasponu od nula do 0,1 odsto, pošto je inflacija premašivala ciljanih dva odsto duže od godinu dana.

„Japanska ekonomija će za sada verovatno nastaviti da se oporavlja umereno, uz podršku faktora kao što je ostvarenje zaostale tražnje, iako se očekuje da će biti pod pritiskom (naniže) usled usporavanja oporavka u (drugim svetskim) ekonomijama. Nakon toga, kako se ciklus prihoda od potrošnje postepeno intenzivira, predviđa se da će japanska ekonomija nastaviti da raste tempom iznad svoje potencijalne stope rasta. Međugodišnja stopa povećanja Indeksa cena inflacije (svi artikli bez sveže hrane) će verovatno biti iznad dva procenta cele 2024. godine“, navodi banka u saopštenju.

Očekivanja su da će rast BDP-a u Japanu ove godine iznositi jedan odsto, prema međuanrodnom monetarnom fondu (MMF).

BoJ je takođe doneo i nekoliko ključnih promena u svojoj novoj monetarnoj politici, uključujući, prestanak kupovine ETF-a i korporativnih obveznica i postepeno smanjenje kupovine drugih sredstava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.