Fejsbuk FOTO: Pexels

Istraga protiv Facebook-a zbog odavanja podataka korisnika

Fejsbuk FOTO: Pexels
Federalno tužilaštvo u SAD-u zvanično je pokrenulo istragu protiv Fejsbuka zbog sumnje da su napravili dogovor s velikim tehnološkim kompanijama da im dostavljaju podatke korisnika Fejsbuka, prenosi New York Times.

Ovaj dogovor, koji je razotkriven u junu, omogućavao je kompanijama  kao što su Apple, Amazon i Microsoft, da ulaze u lične podatke korisnika Facebook-a, uključujući i listu prijatelja, broj telefona, mejl adrese, ali i  da ulaze u privatne poruke, i to bez pristanka korisnika.
 
Sud u Njujorku je već zatražio informacije o ovom dogovoru i vrlo brzo će početi sa ispitivanjem osumnjičenih i svedoka. 

"Sarađujemo sa istražiteljima i ovu istragu shvatamo vrlo ozbiljno", rečeno je iz Službe za odnose s javnošću Facebook-a, i potvrđeno da su i njihovi zaposleni svedočili o tome i odgovarali na pitanja, te da će i dalje nastaviti da to čine, dokle god bude potrebno, prenosi Business Insider.


Krivična istraga protiv najveće društvene mreže na svetu, koja ima dva miliona članova, poslednja je u seriji kontroverzi u vezi s njihovim poslovanjem.

Ignorisali ruske botove?

Podsetimo, krajem 2018. godine, u javnosti se pojavila vest da je Facebook učestvovao u ruskom mešanju u izbore u Americi preko lažnih profila, koji su dolazili iz Rusije. Aleks Stamos, bivši šef obezbeđenja te kompanije, izjavio je tada da je Šeril Sandberg, izvršna direktorka Facebook-a, vikala na njega, kada je otkrio da  društvena mreža ima ozbiljan problem, čiji trag vodi do Rusije. Ona i Mark Zakerberg su mu prvo preporučili da prijavi svoja saznanja Upravnom odboru. Međutim, kada su i oni pozvani da se izjasne o tome, bila je veoma besna i optužila ga je da ih je izdao. 

O ovom otkriću obavešten je i Robert Miler, bivši direktor FBI i specijalni savetnik za istragu o mešanju Rusije u američke izbore.

Mark Zakerberg i Šeril Sandberg negirali su da su ovo prećutkivali, krili, i da nisu bili zainteresovani da čuju istinu.

Nije poznato da li istraga ima veze s padom Facebook-a i Instagrama

Još uvek nije poznato da li ova istraga ima veze sa jučerašnjim padom Facebook-a, Instagrama i WhatsApp-a, čiji je vlasnik, takođe, Facebook, odnosno Mark Zakerberg. Korisnici ovih mreža širom sveta nisu mogli da se uloguju na svoje profile, stranice nisu mogle da se učitaju, nije bilo moguće slati poruke, niti  odgovarati na njih,ili lajkovati tuđe postove...

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.