Slovenija FOTO: Pexels

Japanci otvorili fabriku robota u Sloveniji

Slovenija FOTO: Pexels
U slovenačkom gradu Kočevje u ponedeljak je, nakon dve godine izgradnje, otvorena fabrika industrijskih robota japanske kompanije Jaskava, najvećeg svetskog proizvođača industrijskih robota.

Direktor novoosnovane firme Jaskava Jurop robotik Hubert Kosler rekao je da će ova fabrika dopuniti proizvodne kapacitete Jaskave u Japanu i Kini i da će pokriti 80 odsto evropske potražnje industrijskih robota tipa "rotoman".

Uz pogone za izradu robota u Kočevju deluje i Evropski centar za razvoj robotike, a celokupna investicija je vrednosti od 25 miliona evra, od čega je 5,6 miliona putem državnih subvencija obezijedila Slovenija, prenose slovenački mediji.


U pogonima u Kočevju, gde je za sada zaposleno 50 stručnjaka, u planu je da do 2023. godine bude zaposleno još 150 radnika, a kapacitet godišnje proizvodnje biće 10.000 robota. Reč je o najvećoj japanskoj investiciji u Sloveniji do sada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.