Lufthanza ukida 26.000 radnih mesta

Foto: Pixabay

Nemački avio-prevoznik Lufthanza saopštila je da će otpustitit 22.000 stalno zaposlenih, a da će ukupno prekinuti radni odnos sa 26.000 radnika, usled koronavirusa koji je rezultirao smanjenjem broja letova, prenosi BBC.

Lufthanza ocenjuje da će imati 100 aviona manje u odnosu na period pre krize i spor oporavak, a navodi da će polovina svih otpuštenih biti iz Nemačke.

Avio-gigant trenutno upošljava oko 135.000 stalno zaposlneih, tako da bi ovo predstavljalo gubitak od oko 16 odsto stalnih radnih mesta.

Kompanija očekuje da će mere i uslove o smanjenju radne snage dogovoriti sa sindikatima do 22. juna.

Prošlog meseca Lufthanza je sa nemačkom vladom dogovorila sporazum devet milijardi evra vrednoj , kako bi se spasila od kolapsa poslovanja.

Po postignutim uslovima, Nemačka će preuzeti 20 odsto udela u kompaniji, koji namerava da proda do kraja 2023. godine, a Evropska komisija je, kako bi odobrila ovaj vid državne pomoći, od Lufthanze tražila da proda deo slotova na aerodromima u zemlji.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) ove nedelje je saopštila da će avio-prevoznici ove godine izgubiti 84 milijarde dolara zbog krize.

'Devet milijardi evra neće biti dovoljno za spas Lufthanze'

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara