Vesti iz sveta

11.02.2015. 13:22

Jutarnji list

Autor: Nova Ekonomija

MOL želi da preradu nafte iz Hrvatske prebaci u Srbiju?

Mađarska naftna kompanija MOL, koja je većinski vlasnik Ine, razmatra da hrvatsku naftu prerađuju rafinerije u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini ili Srbiji.
„Rafinerija u Sisku nije zaustavljena samo privremeno, dok se ne skupi nafta potrebna za normalan nastavak rada, kako su to pokušali iz Ine da uvere gnevne radnike i hrvatsku javnost. Upravo suprotno, dok sisačka postrojenja stoje, u Ini se u strogoj tajnosti analizira i priprema odvoženje domaće nafte na inostrane adrese“, piše Jutarnji list.
List je imao uvid u dokumenat Ine u kome se razmatra mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja sa rafinerijama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

Uzbuna u Sisku

Kao što je poznato, sisačka Rafinerija je poslednjih godina prerađivala samo domaću naftu, koje godišnje ima oko 600 hiljada tona. Kako su raspoložive količine sirovine osetno manje od kapaciteta Rafinerije, postrojenja su radila na mahove, u tzv. Swing modu, što znači da se prerada pokreće kad se u Sisku sakupi 200-300 hiljada tona nafte, a potom privremeno gasi do nove runde. Uprkos takvom radu, sisačka Rafinerija je, dok prerađuje domaću naftu, poslovala pozitivno. 
Ali Ina uporno pokušava da je zatvori, navodi list. Pokušala je to i prošle godine u nekoliko navrata, skrivajući podatke o njenoj rentabilnosti i tvrdeći da je gašenje Siska jedino ekonomski racionalno rešenje. Otpor je s hrvatske strane bio prejak, pa namera nije relizovana. Postrojenja su ipak zaustavljena 14 januara, navodno privremeno, tvrdilo se. Na oprez, međutim, upućuje činjenica da Ina u ovogodišnjem planu nije navela preradu u Sisku. Isto tako nije planirala ni kune za investicije niti za održavanje rafinerije. 
Energetski stručnjaci smatraju da se to može tumačiti samo na jedan način: rafinerija se praktično zatvara a da se formalna odluka o tome – zbog odnosa snaga – neće ni doneti. Dobro upućeni izvori tvrde da je Ina već potkraj prošle godine hrvatsku naftu ponudila rafineriji u Bosanskom Brodu. U međuvremenu je taj plan odvoženja hrvatske nafte ne u Sisak, nego u rafinerije van Hrvatske pomno razrađen.

Problem sa Rijekom

U analizi, prema pisanju lista, moguća destinacija navode se rafinerije u Rijeci, Bosanskom Brodu, Pančevu kao i MOL – ova rafinerija Sashalombata u Mađarskoj. Rijeka nije prihvatljiva jer nema instalacije za prihvat nafte autocisternama, dok rafinerije u Srbiji i Mađarskoj raspolažu potrebnim instalacijama i naftu odmah mogu početi da primaju. 
U Ininom dokumentu se detaljno analiziraju mogući načini transporta (autocisterne, železnica i naftovod), kao i troškovi cele operacije. Razmatra se dostupnost cisterni na tržištu, potrebni broj vozača i vozila, frekventnost saobraćaja (nekoliko hiljada cisterni godišnje), čak i mogući rizici, pa se tako navodi procena o 12 saobraćajnih udesa „s ozbiljnim posledicama na okolinu“. 
List navodi da plan u koji su imali uvid ima i precizne vremenske rokove. Tako sadržaj dokumenta, koji je ne samo javnosti, nego i članovima Inine Uprave do sada bio nepoznat, otkriva da su planovi za transfer hrvatske nafte, ne samo skovani, nego da su se vež počeli i realizovati.

„Neprihvatljiv plan“

O svemu tome hrvatska strana uopšte nije obaveštena, piše Jutarnji list. 
Ministar privrede Ivan Vrdoljak, kao pregovarač Vladinog tima za pregovore s MOL – om, tražio je nedavno od Ine odgovore na niz nejasnoća oko sudbine sisačke Rafinerije. Između ostalog, tražio je objašnjenje oko navodnih planova da se hrvatska nafta ubuduće konvojima autocisterni, otprilike 70 cisterni svaki dan, dostavlja u Mađarsku, Srbiju ili BiH. Ujedno je upozorio da su takve ideje o prodaji domaće nafte drugim zemljama za hrvatsku Vladu neprihvatljive jer „na taj način Ina svoje poslovne procese prepušta drugim kompanijama u okruženju“. 
Sada je na potezu hrvatska Vlada. Premijer Zoran Milanović je najavio odlučnije postupanje oko Ine. 
„Jasno je da je u interesu MOL-a da obustavi svaku proizvodnju u Hrvatskoj i preko Ininih pumpi da prodaje derivate iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj“, rekao je, i dodao da će se „Vlada takvim planovima suprotstaviti, pa da vidimo ko je jači!“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.