Vesti iz sveta

15.03.2024. 12:01

Balkan Green Energy News

Autor: Nova ekonomija

Nemačka industrija dobija bespovratne milijarde za dekarbonizaciju

Pexels

 Nemačka je pokrenula program subvencija vredan desetine milijardi evra kako bi podstakla energetski intenzivne sektore industrije da pređu na čistije, klimatski prihvatljivije proizvodne procese, a samo u prva dva kruga nadmetanja biće odobreno 23 milijarde evra.

Program aukcija za ugovore o zaštiti klime ili ugovore o razlici za emisije CO2 (carbon contracts for difference – CCfD) ima za cilj da pomogne kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze sa proizvodnje zasnovane na fosilnim gorivima na čistije, ali i skuplje, proizvodne procese, prenosi Balkan Green Energy News.

U prvom krugu nadmetanja, koji je počeo ove nedelje, kompanije koje emituju više od 10.000 tona CO2 godišnje mogu da konkurišu za ukupno četiri milijarde evra subvencija. Drugi krug, vredan od 19 milijardi evra, planiran je za jesen.

Vlada je za program subvencija dobila zeleno od Evropske unije i spremna je da isplati nekoliko desetina milijardi evra u narednim godinama, navodi se u izveštajima.

Ceo program, koji je namenjen industrijama kao što su papirna, čelična, hemijska i cementna, bi trebalo da omogućiti da se izbegne 350 miliona tona emisija CO2 do 2045. godine, smatra nemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju.

Subvencije će pokriti razliku u ceni između čiste i konvencionalne proizvodnje

Kompanije čije ponude budu prihvaćene će potpisati ugovore na 15 godina i imaće obavezu da počnu sa dekarbonizacijom u roku od tri godine.

Dvosmerni ugovori o razlici će pokriti razliku u troškovima između konvencionalnih i čistijih proizvodnih rešenja, ali kada čista proizvodnja postane jeftinija od konvencionalne, kompanije će morati da plaćaju razliku državi.

Tačnije, kompanije podnose predlog cene emisija CO2 koja bi im omogućila da nastave da posluju dok prelaze na čistije načine proizvodnje.

Sve dok je cena CO2 u Evropskoj uniji niža od ponuđene, kompanije dobijaju sredstva od vlade. Kada cena premaši tu cifru, kompanije moraju da vraćaju novac.

Korisnici subvencija mogu koristiti sredstva za uvođenje rešenja poput obnovljivih izvora energije, vodonika ili hvatanja i skladištenja CO2 (carbon capture and storage – CCS) koja će omogućiti da njihovi proizvodi bili klimatski prihvatljivi.

Nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habek je rekao da ovim programom Nemačka „promoviše moderna, klimatski prihvatljiva industrijska postrojenja sutrašnjice.“

Greenpeace iskazao zabrinutost

Međutim, ekološka organizacija Greenpeace pozvala je na to da se subvencije ograniče na kompanije koje već izbegavaju emisije CO2, napominjući da su proizvodnja čelika korišćenjem zelenog vodonika ili hemijska proizvodnja uz korišćenje obnovljive energije već ustaljene prakse i da bi subvencije mogle pomoći u modernizaciji tih industrija.

Greenpeace strahuje da bi kompanije mogle dobiti podršku za „opasna i površna rešenja“ kao što su hvatanje ugljenika ili plavi vodonik, tvrdeći da bi to onemogućilo da Nemačka napusti zastarele tehnologije sa lošim uticajem na klimu.

Uprkos svim naporima, nivo globalne emisije CO2 obaraju rekorde

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.