Vesti iz sveta

06.06.2023. 12:44

Deutche Welle

Autor: Čedomir Savković

Nemačkoj hronično nedostaje kvalifikovana radna snaga

work Foto: Pixabay

U Nemačkoj vlada nedostatak kvalifikovane radne snage i on je tokom 2022. bio veći nego godinu dana pre toga, pokazala je najnovija analiza tamošnje Agencije za rad. Situacija je takva da u svakoj šestoj profesiji u toj zemlji nedostaju radnici.

Kako je preneo Dojče vele, u 2022. bilo je „uskih grla“ u 200 od oko 1.200 profesija, znatno više nego godinu dana ranije.

Nemačka Agencija za rad je za ukupno 105 zanimanja u kategoriji stručne radne snage utvrdila da postoje takozvana „uska grla“.

Radna snaga je resurs, a kada se kaže da negde postoji „usko grlo“, to znači da zapravo postoji neki ograničavajući faktor, odnosno da neka kompanija tim resursom raspolaže u ograničenom obliku.

To su pre svega zanimanja u oblasti zdravstvene nege i medicinske struke, a nedostaju i zanatlije. Bilo je i uskih grla u prodajnoj branši, posebno u trgovini hranom, kao i u gastronomiji, a traženi su i profesionalni vozači.

Identifikovana su i uska grla za ukupno 56 zanimanja u kategoriji „specijalisti“. To se pre svega odnosi na vaspitače, zanimanja u oblasti fizio i ergoterapije, medicinske sestre i zanimanja IT-sektoru, kao i u elektrotehnici i komunikacionoj tehnologiji.

Nemačka beleži rekordan manjak radne snage

Utvrđen je nedostatak stručnjak za ukupno 39 zanimanja u kategoriji „eksperti“. Kada je reč o toj vrsti stručnjaka, uska grla i potražnja postoji za lekarima, farmaceutima, u oblasti socijalnog rada. Fali i nastavni kadar u stručnim školama ili u građevinarstvu, gde su posebno traženi arhitekte i građevinski inženjeri.

Sve veća digitalizacija utiče na sve veći nedostatak inženjera softvera.

Trenutno kako se objašnjava u analizi Savezne agencije za rad o manjku kvalifikovane radne snage u Nemačkoj, nema pokazatelja da postoji opšti nedostatak radnika.

Navodi se i da raspoloživa ponuda radne snage čak značajno premašuje tražnju za radnom snagom u čitavom nizu zanimanja.

Potraga za mašinskim inženjerima i stručnjacima za obnovljivu energiju

U 2022. godini ni u jednoj nemačkoj pokrajini nije bilo uskih grla niti su nedostajali kvalifikovani radnici u oblasti mašinske industrije i pogonskom inženjerstvu.

U mnogim nemačkim pokrajinama, međutim, postoje znakovi da ih ima samo onoliko koliko je trenutno potrebno i da bi narednih godina moglo da dođe do nedostatka mašinskih i pogonskih inženjera.

Stručnjaci za automobilsku industriju, vazduhoplovstvo i brodogradnju su retki u svim nemačkim pokrajinama.

Ljudi sa zanimanjima u energetskoj branši i tehnologiji igraju važnu ulogu u nadolazećoj energetskoj tranziciji u Nemačkoj: 2022. godine je u svim nemačkim pokrajinama nedostajalo kvalifikovanih energetskih tehničara.

Već godinama širom zemlje nema dovoljno medicinskih sestara. Srednjoročno poboljšanje prilika u toj oblasti trenutno se ne može predvideti, s obzirom da to zavisi od demografskog razvoja u Nemačkoj. Uska grla postoje i u fizio i ergoterapiji, kao i u logopediji.

Prema izveštaju Stručnog centra za obezbeđivanje kvalifikovane radne snage (Kofa), prošle godine kvalifikovanim radnicima nije moglo da bude popunjeno više od 630.000 radnih mesta.

Prema mišljenju stručnjaka Instituta nemačke privrede (IW), koji je blizak nemačkim poslodavcima, na tržištu rada trenutno važi sledeće pravilo: što je viša kvalifikacija koja se traži, to je teže popuniti slobodna radna mesta.

Građevina i informatika

I u oblastima visokogradnje i niskogradnje u 2022. vladao je nedostatak radne snage u čitavoj Nemačkoj.

Ako se porede pokrajine, mogu se uočiti manje razlike, u vezi sa građevinskim zanimanjima u Berlin-Brandenburgu. U međuvremenu, u čitavoj zemlji vlada nedostatak arhitekata i građevinskih inženjera.

Širom zemlje postoje uska grla i nedostatak stručnjaka iz informatičke branše. Taj nedostatak je evidentan godinama i tu se ništa neće promeniti ni u bliskoj budućnosti.

Umesto toga, transformacija u obnovljive energije verovatno će dodatno povećati potrebu za IT-stručnjacima. U 2022. godini zabeležen je i manjak stručnjaka u oblasti razvoja softvera i programiranja.

Nemačka priprema nove olakšice za strane radnike

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.