Nove oznake za sijalice u Evropskoj uniji

Pixabay

Određene fluorescentne i halogene sijalice zabranjene su od srede (1. septembra) nakon što su nova pravila za ekodizajn i energetsko označavanje proizvoda stupila na snagu širom Evropske unije. 

Evropska unija uvela je nove "jednostavnije" energetske klase za sijalice. Ovo znači napuštanje starih klasa A+, A++ A+++ i prelazak na sistem A-G, piše Euractiv

Novi sistem je napravljen tako da će nekoliko proizvoda koji su trenutno na tržištu potpasti pod kategoriju "A" i "B", time  ostavljajući prostor za razvoj efikasnijh proizvoda.

Poziv kompanijama: Besplatna obuka zaposlenih za energetske skaute

Proizvodi koji trenutno na tržištu važe za energetski najefikasnije prema novim propisima najverovatnije će dostići klasu "C" ili "D".  Belgijska potrošačka grupa "Test Achats" poručila je da će sijalice koje su ranije bile označene sa "A++" sada biti "unazađene" u klasu "D".

"Ažuriranjem nalepnica na proizvodima omogućiće kupcima da vide koji su najbolji proizvodi u klasi, što će im zauzvrat pomoći da uštede energiju i novac. Korišćenjem energetski efikasnijih izvora svetla doprineće smanjenju gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji", rekao je Kadri Simson, komesar za energetiku EU. 

Nove oznake podstiču uštede

Propisi o ekodizajnu i energetskom označavanju proizvoda koji su stupili na snagu u sredu usvojeni su 2019. godine i donose velike promene i i za proizvođače i za potrošače, a neke fluorescentne i halogene sijalice biće odmah zabranjene. 

Cilj novih propisa je i da se utvrdi mogućnost uklanjanja i zamenljivosti različitih izvora svetlosti, kao i trajnosti LED i OLED sijalica. 

Frižideri, zamrzivači, mašine za veš i posuđe već su prešli na novi "A-G" sistem označavanja. Većina proizvoda će na novi sistem preći do 2023, dok će bojleri i grejalice na ove promene sačekati do najranije 2025. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.