Vesti iz sveta

03.07.2023. 16:50

HRT/ HINA

Autor: Katarina Pantelić

Novi zakon u Hrvatskoj zatvara radnje nedeljom

MaxPixel

Od 1. jula u Hrvatskoj je stupio na snagu novi Zakon o trgovini, prema kom će trgovine nedeljom biti zatvorene. Trgovci će ipak moći da biraju 16 vikenda u toku godine prilikom kojih će moći da svoja vrata otvore kupcima.

Zakonom radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati nedeljno, koje samostalno i raspoređuje, piše HINA.

Prodajni objekti će biti zatvoreni nedeljom, a trgovac može samostalno 16 pojedinačnih nedelja u toku godine da odredi kao radne, s tim da radnom vremenu te nedelje doda 15 sati koje raspoređuje od ponedeljka do nedelje.

Izuzeti od rada nedeljom će biti prodajni objekti na zelezničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, lukama, benzinskim stanicama, u bolnicama, hotelima, kulturnim i verskim ustanovama…

Prodavnice će moći da rade u okviru centara za posetioce ili interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih farmi i proglašenih zaštićenih područja prirode, ali u skladu sa posebnim propisima.

Odredbe o radu nedeljom ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na pijacama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prodaja štampe putem kioska može se obavljati nedeljom i praznikom u periodu od sedam do 13 sati.

Udruženje trgovine HGK je tokom procesa donošenja novog Zakona obavestilo da nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedeljom, piše HINA.

Predlog udruženja je bio da bude što manje izuzetaka kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji.

Hrvatsko udruženje poslodavaca upozorilo je da će zatvaranje trgovina zaustaviti rast plata i potrošnje i izazvati pad BDP-a.

U Srbiji je 1. maja, na Međunarodni dan rada, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) organizovala prikupljanje potpisa za pokrenutu peticiju za zabranu rada trgovina nedeljom.

Predsednica ASNS Ranka Savić u izjavi za medije je istakla da ASNS već tri godine vodi „mukotrpnu borbu sa vlašću i Vladom Srbije da dođe do zabrane rada nedeljom za trgovce“.

Cene ležaljki i suncobrana u Crnoj Gori i do 180 evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.