Vesti iz sveta

11.10.2021. 16:04

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Počeli pregovori Srbije i nove misije MMF-a

Srbija je počela razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sprovođenju savetodavnog aranžmana koji je ta institucija odobrila u junu. Nova misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje biće razmotrena fiskalna, monetarna i...

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Srbija je počela razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sprovođenju savetodavnog aranžmana koji je ta institucija odobrila u junu. Nova misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje biće razmotrena fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Novi program saradnje, podržan je Instrumentom za koordinaciju politike i u junu je odobren na period od 30 meseci. On predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima sa MMF-om.

Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Cilj savetodavnog programa jes podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, kao i u sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi, dodaje se u saopštenju.

MMF povećao prognozu svetskog privrednog rasta za 2021. na 6%
MMF: Jaz između bogatih i siromašnih zemalja sve veći

Reforme, kako se podseća, uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

Od demokratskih promena u Srbiji 2000. godine ovo je osmi po redu aranžman sa MMF-om i odnos sa tom institucijom prolazio je kroz različite faze: od politike štapa i šargarepe, višegodišnjeg odlaganja da se ispuni dogovoreno, do otvorenih pohvala MMF-a vladinoj politici i „posvećenosti ekonomskim reformama“ koje je vodio Aleksandar Vučić.

Poslednji put MMF je zamrznuo kreditini aranžman sa Srbijom u februaru 2012. najavljujući da će se njegova misija vratiti na pregovore tek nakon parlamentarnih izbora koji su održani iste godine i posle kojih je vlast preuzeo aktuelni režim.

Pomoć MMF-a tražilo 90 zemalja
MMF: U Srbiji ugroženo više od 140 hiljada radnih mesta

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.