Porastao udeo obnovljivih izvora energije u svetu

Foto: Pixabay

Obnovljivi izvori prošle godine činili su 81 odsto u ukupnog rasta novih kapaciteta za proizvodnju električne energije u svetu, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), prenosi portal Klima 101.

"Ovaj napredak je još jedan dokaz otpornosti energije dobijene iz obnovljivih izvora. Snažan učinak čiste energije prošle godine demonstrira velike mogućnosti za zemlje da iskoriste višestruke društveno-ekonomske koristi od obnovljivih izvora", kaže generalni direktor IRENA, Frančesko La Kamera.

Prema njegovim rečima, uprkos ohrabrujućem globalnom trendu, novi pregled svetske energetske tranzicije pokazuje da je tranzicija daleko od toga da bude brža ili dovoljno rasprostranjena da spreči kobne posledice klimatskih promena.

"Trenutna energetska kriza takođe ide u prilog dokazima da se svet više ne može oslanjati na fosilna goriva. Novac usmeren ka elektranama na fosilna goriva daje rezultate koji ne doprinose ni opstanku nacije niti planete", zaključio je La Kamera.

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije prednjači jugoistočna Azija, sa Kinom na čelu. Na drugom mestu je Severna Amerika u kojoj naveći udeo dolazi iz Sjedinjenih Država, dok su na trećem mestu zemlje Evropske unije. 

Stabilan rast beleži se i u Centralnoj Americi i Africi, ali mnogo sporiji od globalnog proseka. Ovo ukazuje na potrebu za jačom međunarodnom saradnjom u cilju poboljšanja tržišta električne energije i pokretanja velikih investicija u tim regionima, ističe se u izveštaju.

Hidroenergija čini najveći udeo u globalnom kapacitetu za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, sa 40 odsto u ukupnom iznosu, a najveći rast kapaciteta beleže energija vetra i sunca.

Najveće proširenje kapaciteta beleži solarna energija, sa rastom od 19 odsto, dok je na drugom mestu po rastu energija vetra sa 13 odsto.

Zajedno, ova dva izvora čine 55 odsto u ukupnom globalnom kapacitetu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Srbiji ne treba ugalj, već energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije
Sve bolji uslovi za obnovljive izvore energije u Srbiji

Ukupan kapacitet za proizvodnju električne energije iz svih obnovljivih izvora u svetu iznosio je 3.064 gigavata u 2021. godini, što predstavlja povećanje od 9,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos značajnom povećanju upotrebe obnovljivih izvora za proizvodnju struje na globalnom nivou većina država još nije dostigla momenat u kojem svu potrebu za novom proizvodnjom obezbeđuju iz čistih izvora. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.