Vesti iz sveta

31.03.2020. 03:49

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Povećan rizik od nasilja u porodici tokom pandemije

Zbog mera izolacije donetih širom sveta zbog pandemije koronavirusa, žrtve nasilja u porodici sve su sve više ugrožene. Od Azije do Evrope, žrtve nemaju izbora i često su primorane na izolaciju sa svojim zlostavljačima.Kako pi&...

Foto: Pexels

Zbog mera izolacije donetih širom sveta zbog pandemije koronavirusa, žrtve nasilja u porodici sve su sve više ugrožene. Od Azije do Evrope, žrtve nemaju izbora i često su primorane na izolaciju sa svojim zlostavljačima.

Kako piše američki magazin Forin polisi (Foreign Policy), u Kini je zbog mera izolacije tokom epidemije došlo do porasta prijava nasilja u porodici. U nekim mestima su se pozivi policiji utrostručili u odnosu na isti period prošle godine.  

Kineska aktivistkinja za prava žena Guo Jing, koja se krajem prošle godine doselila u Vuhan, odakle je pandemija i počela, rekla je za BBC da joj se tokom karantina za pomoć zbog nasilja između roditelja obratilo više mladih osoba. Jing kaže da one nisu znale kome da se obrate.

Aktivistkinja Sjao Li iz kineske provincije Henan zatražila je pomoć na društvenim mrežama nakon što je njenu rođaku napao bivši suprug.

„U početku je bilo nemoguće da obezbedimo dozvolu da joj pomognemo da napusti selo. Na kraju je policija, posle mnogo ubeđivanja, konačno dala dozvolu, kako bi moj brat mogao da ode do nje i njene dece“, rekla je Li za BBC.

Grupe za prava žena u Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji već zvone na uzbunu. Britanska dobrotvorna grupa Ženska pomoć za Foreign Policy kaže da će poziv vlade na izolaciju imati „neposredan uticaj na žene i decu koji trpe nasilje u porodici“. Ta grupa brine da će zlostavljači upotrebiti mere društvene distance i samoizolacije kao „sredstvo prinude i kontrole“, kako bi žrtvama blokirali puteve ka bezbednosti i podršci.  

„Samoizolacija je važan korak u robi protiv koronavirusa… ali može predstavljati opasnost za hiljade dece koja rastu okružena nasiljem“, ocenjuje Emili Hilton iz britanskog Nacionalnog društva za prevenciju okrutnosti prema deci.

Situacija nije bolja ni u Francuskoj. Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da su, od početka mera izolacije 17. marta, prijave nasilja u porodici širom zemlje porasle za više od 30 odsto, javlja Euronews. Samo u Parizu, broj prijava se uvećao za 36 odsto.   

Kastaner je rekao da će vlada uvesti nove mere za pomoć. Žene će u Francuskoj moći će da se za pomoć obrate u apotekama.

„Žena koja trpi nasilje u porodici mora da bude u mogućnosti da u apoteci pozove u pomoć kada, kada tamo ode bez muža“, rekao je Kastaner. 

On je dodao da će za žene koje se kreću u pratnji biti uvedene šifre za poziv u pomoć, koje već postoje u Španiji.

Porast prijava za nasilje u porodici očekuje se i u regionu. Koodinatorka Nacionalne SOS linije za žrtve porodičnog nasilja u Nikšiću Nataša Međedović rekla je za list Politika da se može očekivati eskalacija.

„Za žrtve porodičnog nasilja kućna izolacija znači bespomoćnost. Ovo je tek početak, i u narednom periodu možemo očekivati eskalaciju i povećan broj poziva“, izjavila je Međedović.

Prema saopštenjima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji je od 19. do 30. marta pod „osnovanom sumnjom“ za nasilje u porodici uhapšeno više osoba. Policija je intervenisala u Zaječaru, Jagodini, Sremskoj Mitrovici i Inđiji.

Nevladina organizacija Autonomni ženski centar izrazila je zabrinutost da će mere izbegavanja kontakata i samoizolacija „omogućiti nasilnicima da pojačano kontrolišu i zlostavljaju žrtve“. Centar smatra da bi saveti za bezbednost i planiranje zaštite za žrtve nasilja trebalo da budu „sastavni deo uputstava“ koje Vlada šalje javnosti i nadležnim institucijama.

„Pozivamo Vladu da prilikom planiranja mera i akcija za prevenciju širenja koronavirusa među prioritete uvrsti i bezbednost i specifične potrebe žena i dece“, saopštila je organizacija.

Mreža organizacija Žene protiv nasilja smatra da je tokom jačane izolacije i ograničenog kretanja, kao što u vreme vanrednog stanja, moguće i „pojačano nasilje prema ženama i deci“ i kao primer navodi slučaj od 19. marta.

Mreža ocenjuje da su višestruko ranjive grupa žena, kao što žene koje žive na selu i u udaljenim naseljima, Romkinje, žene sa invaliditetom, izbegle i raseljene i žene starije od 65 godina, uvođenjem vanrednih mera našle u „izrazito teškoj i delikatnoj situaciji“.

Državne institucije su već donele neke mere po pitanju nasilja u porodici. Tako je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 18. marta donelo uputstvo prema kojem će za vreme vanrednog stanja tužilaštvo, pored ostalog, „postupati u predmetima nasilja u porodici“, a ranije zakazana saslušanja za ovo krivično delo „se ne otkazuju“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.