Prodavnice u Mostaru ne mogu da rade nedeljom

Foto: Pixabay

Grad Mostar postao je prvi i jedini veći grad u Bosni i Hercegovini koji je prodavnicama zabranio da rade nedeljom. Kazne za nepoštovanje te odluke su oko 1.500 evra (3.000 konvertibilnih maraka).

"Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u tednu kada ne radimo. S obzirom na to da primamo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeren dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora, jer nam tada deca ne idu u školu i zbog svega što je vezano za vikend", rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić, a preneo portal Klix.ba.

Kako se navodi, biće kažnjeni svi koji se ne budu pridržavali te odredbe, kao i oni koji nisu prema posebnoj odluci Grada Mostara dobili odobrenje za rad nedeljom.

Radnje su otvorene s istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi.

Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da prodavnice mogu da rade nedeljom uz odobrenje nadležnih službi.

Zabrana rada nedeljom tema i u Hrvatskoj
Microsoft Japan: Četiri radna dana povećala produktivnost za 40 odsto

Ipak, u tom slučaju obavezne su da neki drugi dan u sedmici budu zatvorene.

Tu mogućnost, kako se dodaje, iskoristio je šoping-centar Plaza na Bišću Polju.

On će raditi nedeljom, a ponedeljkom će biti zatvoren.

Kaže da je „feedback“ radnika iz trgovina i sindikata pozitivan i da su sretni zbog uvođenja zabrane. „Masa ljudi nam se javlja i zadovoljni su da je takva odluka donesena. Ja mislim da će to biti jedna uspješna priča“, zaključio je mostarski gradonačelnik.

Odluka je na snazi i ima svoje kaznene odredbe već od danas, a nakon šest meseci će se raditi analiza odluke i videti postoje li eventualno potrebe za doradom te odluke.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.