Vesti iz sveta

11.05.2021. 12:11

Exyuaviation

Autor: Nova Ekonomija

Ryanair se žalio zbog toga što Hrvatska pomaže svoju avio-kompaniju

Irska niskobudžetna avio-kompanija Rajaner (Ryanair) podnela je žalbu zbog odluke Evropske komisije da odobri 11,7 miliona evra državne pomći hrvatskoj avio-kompaniji Kroacija Erlajns, prenosi Exyuaviation.Rajaner se zbog odluke Evropske komi...

Foto: Pixabay

Irska niskobudžetna avio-kompanija Rajaner (Ryanair) podnela je žalbu zbog odluke Evropske komisije da odobri 11,7 miliona evra državne pomći hrvatskoj avio-kompaniji Kroacija Erlajns, prenosi Exyuaviation.

Rajaner se zbog odluke Evropske komisije iz decembra 2020. godine žalio Opštem sudu Evropske unije.

Pomoć je hrvatskoj avio-kompaniji odobrena zbog gubitaka koje je ona pretrpela zbog pandemije korona virusa u periodu od 19. marta do 30. juna prošle godine, kada su važile stroge mere ograničenog kretanja zbog pandemije korona virusa. 

U međuvremenu, irska avio-kompanija je najavila otvaranje svojih novih baza u Zagrebu i Zadru i proširenje avio-linija prema Hrvatskoj.

RYANAIR IMA VELIKE PLANOVE U HRVATSKOJ

Rajaner je podneo žalbe i zbog dodele državne pomoći Er fransu, Lufthanzi, Brisel erlajnsu, Nordiki, Kondoru, Er balitiku, kao i aviokompanijama KLM i TAP.

U svojoj žalbi na odluku Evropske komisije o državnoj pomoći Kroacija erlajnsu Rajaner, između ostalog, tvrdi da je Evropska komisija da prekršila posebne odredbe Ugovora o funkcionisanju EU i opšte principe evropskog prava koji su u osnovi liberalizacije vazdušnog transporta u EU od kasnih osamdesetih godina prošlog veka. 

RYANAIR OTVARA LINIJU OD NIŠA DO KRFA

Opšti sud EU već je odbacio žalbe kompanije Rianair na pomoć dodeljenu Fineru i aviokompaniji SAS. 

Međutim, Rajaner je u novim žalbama naveo nove argumente za poništavanje pomoći: kršenje opštih principa liberalizacije vazdušnog transporta i obavezu Evropske komisije da otvori formalnu istragu zbog dodeljivanja državne pomoći avio-kompanijama.

Pored 11,7 miliona evra koje je Kroacija erlajns dobila za pokriće gubitaka, od države je stiglo i 33,2 miliona evra kao kapitalni zajam.

Država je tako dokapitalizovala od 46,2 miliona kroz finansijske injekcije, kako bi se kapital hrvatske avio-kompanije vratio na nivo pre pandemije.

Kroacija erlajns saopštila je da je prilikom dodele državne  pomoći primenjen jedan od mehanizama finansijske podrške koji je usvojen na osnovu privremenog modela Evropske komisije. Taj model, kako se navodi odnosi se na mere državne pomoći za podršku ekonomiji tokom pandemije. 

Kroacija erlajns je tokom 2020. godina imala gubitak od 47,3 miliona evra u 2020, nakon što je uračunala državnu pomoć i finansijske dotacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.