Donald Tramp je započeo trgovinski rat

SAD i Kina zamrzavaju trgovinski rat na 90 dana

Donald Tramp je započeo trgovinski rat
Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštravaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana.

Obećanje dolazi u momentu kada dve najveće ekonomije na svetu pregovaraju o trajnom sporazumu. 

Primirje između SAD-a i Kine sklopljeno je nakon subotnje večere između Trampa i Sija na marginama samita Grupe 20 u Argentini, od koje se mnogo i očekivalo. Lideri su pristali da zaustave uvođenje novih tarifa i intenziviraju svoje trgovinske pregovore, rekao je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji novinarima u Buenos Ajresu. 

"Obe strane veruju da je principijelni sporazum postignut između dva predsednika efikasno sprečio dalje širenje ekonomskih problema između dve zemlje", rekao je on. 

Bela kuća nazvala je taj sastanak "veoma uspešnim", rekavši da će SAD ostaviti postojeće tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 10 odsto i da će se uzdržati od povećanja te stope na 25 odsto, kako je planirano 1. januara. 

U zamenu za taj ustupak, SAD žele odmah da započnu razgovore o onome na kinesku trgovinsku praksu na koju Tramp ima najveće žalbe, a to su krađa intelektualne svojine, necarinske barijere i sajber krađe. Posle 90 dana, ako nema napretka u pogledu strukturne reforme, SAD će podići te carine na 25 odsto, poručeno je iz Bele kuće. 

Kina je takođe pristala da poveća nabavku poljoprivrednih i industrijskih roba kako bi smanjila trgovinski deficit sa SAD. 

"Ovo je bio neverovatan i produktivan sastanak sa neograničenim mogućnostima kako za SAD, tako i za Kinu. Velika mi je čast da radim sa predsednikom Sijem", rekao je Tramp.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.