Vesti iz sveta

30.10.2023. 08:55

Bankar.me

Autor: Nova ekonomija

Spajić u ekspozeu najavio kraće radno vreme, reformu socijalne zaštite

plaža, more Foto: Nova ekonomija

Nova vlada Crne Gore, prema najavi iz ekspozea mandatara Milojka Spajića, fokusiraće se na razvijanje integrisanih socijalnih usluga i zaštitu socijalno ugroženih, kojima je potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite, prenosi finansijski portal Bankar.me.

Spajić je u ekspozeu naveo da će nova vlada raditi na nadogradnji, ali i na održivosti socijalnog kartona.

„Uvešćemo kraće radno vreme, kako bi svaki naš građanin imao više vremena za porodicu i prijatelje. Ekonomski potencijali Crne Gore, adekvatnim upravljanjem, baziranim na jednakim šansama i predanim radom na stvaranju novog modela ekonomskog razvoja Crne Gore, garant su povećanja životnog standarda i postizanja blagostanja svih naših građana“, izjavio je Spajić.

Prvi korak ka tom cilju je sprovođenje odlučne i sveobuhvatne fiskalne konsolidacije kako bi se racionalizovali budžetski troškovi i omogućilo da Crna Gora sve svoje tekuće obaveze finansira iz tekućih prihoda.

Prema njegovim rečima, poseban fokus biće na reformi penzionog i zdravstvenog sistema u cilju što adekvatnije socijalne zaštite građana, reformi sistema socijalne zaštite u cilju usmjeravanja socijalnih fondova onima kojima je to potrebno, te optimizaciji javne uprave kroz sprovođenje funkcionalnih analiza koje treba da identifikuju oblasti u kojima je neophodno uraditi racionalizaciju broja zaposlenih.

„Racionalnim upravljanjem troškovima stvoriće se dodatni fiskalni prostor za sprovođenje razvojnih politika i inicijativa koje garantuju dugoročno održiv ekonomski rast“, smatra Spajić, prenosi Bankar.me.

Povećana granica za penziju u Crnoj Gori, mora 40 godina staža

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.