Sputnjik podelio Evropu i pre prvog uboda

Pixabay

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V deli Evropu i pre nego što je isporučena ijedna doza, piše Politico.eu.

Evropska agencija za lekove (EMA) još uvek nije odobrila rusku vakcinu, a Evropska komisija kaže da EU neće trebati. Takođe nije jasno da li će vakcine stići na vreme da bi došlo do promena u nekim zemljama. Ali to nije sprečilo brojne vlade da se odvoje od zajedničkog pristupa EU i da zaključe sopstvene dogovore.

Sputnjik je proglasio svoju najveću "pobedu" prošle nedelje, kada je Nemačka, do sada zagovornica zajedničkog pristupa EU, rekla da će započeti razgovore o obezbeđivanju zaliha ruske vakcine. Nemački potez ide stopama Mađarske i Slovačke, koje su obe naručile doze iz Rusije. U međuvremenu je austrijski kancelar Sebastian Kurc rekao da je proteklog vikenda zaključio razgovore o kupovini milion doza.

Stručnjaci za informacionu bezbednost u međuvremenu upozoravaju da Moskva koristi Sputnjik za unapređenje širih ruskih ciljeva zajedno sa sofisticiranom medijskom kampanjom.

Neki evropski političari kažu da odluka, naročito Nemačke, da održi razgovore o kupovini Sputnjika rizikuje da nanese veliku štetu evropskom jedinstvu.

Ruske investicije u Srbiji: Krediti, naoružanje i meka moć

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.