Foto: Nataša Stojanović

Srbija i Republika Srpska grade tri hidroelktrane

Foto: Nataša Stojanović
Vlade Srbije i Republike Srpske planiraju izgradnju tri hidroelektrane na Drini, kaže za Politiku Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

 Kako Petrović dalje objašnjava, objekti Vuk Bijela, Foča i Paunci, snage preko 180 megavata, deo su zajedničkog projekta ove dve zemlje od kojih obe imaju interes, a početak gradnje Vuk Bijele očekuje se već na jesen.

Ove dve vlade su na sednici u februaru dogovorile zajedničku gradnju objekata na Gornjoj Drini koja je vredeti 425 miliona evra, a Petrović navodi da je značajan i potencijal hidroelektrane na Bistrici, snage 38,5 megavata.

Tu investiciju preuzele su hidroelektrane na Drini u Višegradu, dok će Cijevnu tri na reci Bosna, snage 13,8 megavata raditi Elektrodistribucija Doboj.

Petrović dalje navodi da se u narednom periodu planira se i gradnja solarne elektrane na području Trebinja, snage 100 megavata, a ovaj projekat biće prezentovan u maju, dok je procedura zakupa zemljišta u toku.

Kako su eksperti naveli, najpogodnije lokacije za izgradnju vetroelektrana su na području Hercegovine, Trusina i Hrguda, a potencijali ovih područja procenjeni su na 300 megavata.

Kako direktor Elektroprivrede Republike Srpske dalje navodi, za Hrgud je već obezbeđena koncesija i novac od banke u iznosu od 64 miliona, a bira se i konsultant koji će sprovesti tendersku proceduru.

On je za Politiku kazao da će ove hidroelektrane, solarne i vetroelektrane (obnovljivi izvori energije) koštati 1,25 milijardi evra i da bi trebalo da budu realizovani u narednih desetak godina.

Kada je reč o finansijskom aspektu, Petrović navodi da ozbiljne finansijske institucije očekuju od učesnika projekta da obezbede 15 odsto sredstava, za koje postoje različiti modeli kreditnih zaduženja, emisije obveznica i suinvestitora.

On objašnjava da u svetu postoji višak investicionog kapitala, te da su finansijske institucije spremne da podrže pouzdane partnere i dugoročno isplative investicije.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara