Tesla se iz Kalifornije seli u Teksas

Foto: Pixabay

Selidba sedišta kompanije Tesla iz Silicijumske doline u Teksas predstavlja veliki udarac za Kaliforniju, u kojoj je ta kompanija radila još od svog osnivanja pre 18 godina, piše Bloomberg. Razlog to preseljenja su povoljniji porezi i niži troškovi stanovanja.

Ovom potezom Tesla se pridružuje kompanijama poput Oracle Corp, Hevlett Packard Enterprise i Charles Schvab Corp.

Te kompanije su zadržale veliko prisustvo u Kaliforniji, čija je ekonomija peta u svetu u pogledu rasta, ali selidba njihovih centrala može da utiče da se taj trend proširi i na druuga preduzeća.

Problemi u Kaliforniji poput skupih troškova stanovanja, visokih poreza i klimatskih katastrofa, predstavljaju pretnju za nastavak njenog ekonomskog rasta.

Odlazak Tesle dugogodišnjeg pokretača čiste energije koji je preokrenuo automobilsku industriju i utjelovljuje veći dio državne ekonomije-donosi posebno simboličan pogodak.

"Tesla kao brend nije važna samo za kompanju Motor City USA, već i za Silicijumsku dolinu i Holivud. Tesla je zaista usredsređena na Kaliforniju, ali je njenom vlasniku Ilonu Masku postao važan Teksas", kaže David McCuan.

Teslin auto salon uskoro i u Zagrebu
Tesla: Prošle godine prodato pola miliona električnih automobila

Mask, osnivač Tesle i njen izvršni direktor, nije se slagao sa lokalnim političarima oko zaključavanja tokom pandemije.

Prkosio je njihovim naređenjima i ponovo pokretao proizvodnju. Ipak, on je rekao kako Tesla ne napušta Kaliforniju jer će tamo nastaviti da se širi, ali je jasno istakao bolje mogućnosti koje nudi Teksas, gde su pre svega manji troškovi stanovanja.

Kalifornijski trgovci nekretninama procenjuju da će sledeće godine cena jedne porodične kuće skočiti na rekordnih 834.000 dolara, što je dvostruko više od nacionalnog nivoa.

Prosečna cena kuća u okrugu Santa Klara u srcu Silicijumske doline u avgustu je iznosila 1,66 miliona dolara, što je skok od skoro 11 odsto u odnosu na prošlu godinu dana ranije.

Kalifornija ubira prihode od drugih unosnih sektora poslovanja, poput trgovine i zabave, pa je zabeležila suficit od 75,7 milijardi dolara i najveći kreditni rejting u poslednje dve decenije. Ove godine otvoreno je i oko 750.000 novih radnih mesta.

Krajem prošle godine Mask se iz Kalifornije preselio u Teksas, kako bi radio na svom svemirskom programu Space X.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.