Svet

27.09.2023. 12:27

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

U EU 20 miliona dece u riziku od siromaštva

Za mere populacione politike za lokalne samouprave ukupno 400 miliona dinara Foto: Pixabay

Za mere populacione politike za lokalne samouprave ukupno 400 miliona dinara

Svet

27.09.2023. 12:27

U zemljama Evropske unije (EU) gotovo 20 miliona dece (24,7 odsto) mlađe od 18 godina bilo je prošle godine u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema podacima Eurostat-a.

Procenat dece u opasnosti od siromaštva prošle godine skoro je isti kao i prethodne godine i veći je za 0,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Posmatrano među zemljama EU, najveći rizik od siromaštva pretio je deci u Rumuniji (41,5 odsto), Bugarskoj (33,9 odsto) i Španiji (32,2 odsto).

Suprotno ovim zemljama, najmanji rizik imala je prošle godine Slovenija (10,3 odsto), Češka (13,4 odsto) i Danska (13,8 odsto), pokazuju pdoaci Eurostat-a.

Nedavno je u Francuskoj predstavljen novi Vladin plan za borbu protiv siromaštva, promovisan kao „Pakt solidarnosti“, objavila je sindikalna organizacija Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost.

Ključni pravci nove strategije „Pakta solidarnosti“ u Francuskoj su prevencija dečjeg siromaštva, zaposlenje, borba protiv ekstremne isključenosti i mere koje će obezbediti da ekološka tranzicija ne opterećuje socijalno najugroženije stanovništvo.

Nova ekonomija je pisala pre nekoliko meseci da je tokom 2020. godine, 10,6 odsto dece uzrasta do 13 godina u Srbiji je živelo ispod praga apsolutnog siromaštva, koji iznosi 12.695 dinara mesečno.

„To znači da je svako deseto dete živelo sa manjim iznosom“, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Statistika o dečjem siromaštvu u Srbiji kasni, pisala je Nova ekonomija, u maju ove godine su se prikupljali podaci za 2022. godinu, a očekuje se, prema proceni UNICEF-a, da će se broj siromašne dece povećati na 13,8 odsto što bi značilo dodatnih 28.000 maloletnika koji žive ispod apsolutne granice siromaštva.

Četvrina mladih u Srbiji u riziku od siromaštva

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.