Vesti iz sveta

17.01.2023. 11:23

Financial times

Autor: Nova ekonomija

U Kini po prvi put u proteklih 60 godine opao broj stanovnika

Kina je veliki "izvor" radne snage...

Foto: Pixabay

Smanjenje broja stanovnika Kine koje se dogodilo pro[le godine, prvi put u poslednjih 60 godina moglo bi da ima dugoročne posledice po kinesku i globalnu ekonomiju.

Kako prenosi Fajnenšl tajms, najmnogoljudnija zemlja na svetu dugo je bila ključni izvor radne snage, kao i tražnje, što je uticalo na rast kako kineske tako i svetske privrede.

Kineski nacionalni biro za statistiku u utorak je objavio da je ukupan broj stanovnika pao za 850.000 u 2022. godine, kao i da je ukupan broj stanovnika 1,41175 milijardi.

Do 2035. godine 100 miliona ranika manje u Kini

„Ovo je zaista istorijska prekretnica, početak dugoročnog i nepovratnog opadanja stanovništva“, rekao je Vang Feng, stručnjak za kineske demografske promene na Univerzitetu Kalifornije.

Fuksian Ji, demograf sa Univerziteta Viskonsin-Medison, ocenio je da je stanovništvo Kine počelo da opada 2018. godine, kao i da je taj pad prikriven pogrešnim demografskim podacima.

„Kina se suočava sa demografskom krizom koja daleko prevazilazi ‘maštu’ kineskih vlasti i međunarodne zajednice“, ocenio je Ji.

On je napomenio kako bi taj trend mogao dugotrajno da koči tržište nekretnina u zemlji, što je ključni pokretač privrednog rasta.

Neki ekonomisti, sa druge strane, tvrde kako će se porast automatizacije ublažiti rastuće troškove rada kako se broj radnika smanjuje.

Neki napominju i kako smanjenje broja stanovnika u Kini ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost jer ponuda radne snage i dalje premašuje njenu tražnju.

Dugoročni pad broja radnika će kako dodaje biti nadoknađen boljim kvalitetom rada i temeljnijim obrazovanjem.

Ipak, stručnjaci napominju kako je socijalna i medicinska infrastruktura zemlje loše pripremljena za stanovništvo koje je sve starije.

Pad borja stanovnika u Kini zvanično je počeo prošle godine, kada je mortalitet nadmašio natalitet, ali neki demografi tvrde da je taj negativni trend verovatno počeo i pre toga.

Kako se dodaje, stručnjaci uopšte smatraju kako je kineska stroga politika nulte tolerancije prema korona virusu ubrzala pad nataliteta u zemlji.

Bračni parovi su kako se objašnjava odlagali ili su odlučili da ne rađau djecu tokom zdravstvene krize i ekonomskog usporavanja.

Prošle godine je rođeno 9,56 miliona beba, što je manje u odnosu na 10,62 miliona novorođenih tokom 2021. godine.

Stopa nataliteta u 2022. bila je najniža od kada je Kina počela evidenciju stanovništva pre više od 70 godina.

Prema zvaničnim podacima prošle godine bilo je  6,77 porođaja na 1.000 ljudi. To je manje u odnosu na 10,41 koliko je bilo pre korona-pandemije u ​​2019 godine.

U Kini je opao i broj žena koje su u životnom dobu kada mogu da rađaju, odnosno stare su između 15 i 49 godina i to za više od četiri miliona tokom 2022. godine.

Oprema za bebe, kako i drugi proizvodi koji se koriste pšrilokom rađanja dece, takođe se slabije prodaju u Kini.

Pad broja stanovnika u Kini ima korene u takozvanoj „politici jednog deteta“ u Pekingu koja se sprovodi1980. godine. Kina je tada odlučila da ograniči broj dece koju bi mogao da ima par.

To je kako se dodaje bilo ispod proseka od 2,1 neophodnog kako bi stanovnika jedne zemlje približno ostao isti.

Kineske vlasti ukinule tu politiku 2016. godine, zamenivši je ograničenjem na dvoje dece, ali je od tada broj rođenih svake godine opadao.

Nacionalna stopa smrtnosti u Kini bila je 7,37 na 1.000 ljudi 2022. godine, najveća je od 1970. godine, i porasla je sa 7,09 koliko je bila u 2019. godini.

Kako je pre dve godini prenela Nova ekonomija, Kina je bračnim parovima počela da dozvoljava da rađaju i po troje dece.

Kinezi prave megalopolis koji ima više stanovnika od cele Nemačke

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.