Vesti iz sveta

04.08.2021. 16:14

Food Safety News

Autor: Nova Ekonomija

Ujedninjene nacije potvrdile: Koronavirus ne predstavlja opasnost za bezbednost hrane

Virus koji izaziva Covid 19 nije direktna opasnost za bezbednost hrane, pokazali su ažurirani podaci koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija (FAO), prenosi Food Safety News. Dokument zamenjuje privremene s...

Wikimedia

Virus koji izaziva Covid 19 ne predstavlja direktnu opasnost za bezbednost hrane, pokazali su ažurirani podaci koji je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija (FAO), prenosi Food Safety News. 

Dokument zamenjuje privremene smernice FAO-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o koronavirusu i bezbednosti hrane za prehrambene kompanije, prvobitno objavljene u aprilu 2020.

Prethodni dokument je kritikovan od strane tadašnjeg predsednika Međunarodne asocijacije za zašitu hrane (International Association for Food Protection) Rodžera Kuka zbog sugestija da je koronavirus pitanje koje utiče i na bezbednost hrane.

Trenutni podaci ukazuju da ni hrana i pakovanja za hranu nisu put za širenje virsu kao što je korona. Korona se ne može umnožavati u hrani ili na njenoj površini, već u ljudima i određenim životinjama. Kada se nađe u okruženju virus se degradira i postaje manje zarazan, piše u novom dokumentu. 

„Važno je napomenuti da, iako otkrivanje ostataka virusa ili virusne ribonukleinske kiseline (RNK) na hrani i ambalaži hrane daje dokaze o prethodnoj kontaminaciji, što se i ne dovodi u pitanje, nema potvrde da se SARS-CoV-2 ili bilo koji drugi virus koji izaziva respiratorne bolesti, prenosi se hranom ili ambalažom za hranu i izaziva bolesti kod ljudi koji dodiruju kontaminirane prehrambene proizvode ili ambalažu“.

Evropska agencija: Korona se ne prenosi hranom

Studije objavljene u časopsima, uključujući „China CDC weekly“ povezali su slučajeve oboljevanja sa pakovanjima proizvoda iz hladnog lanca snabdevanja, a koji su bili kontaminirani virusom.

Cilj ovih smernica je da osiguraju da se sačuva integritet lanca ishrane, kao i da bezbedne zalihe hrane budu dostupne potrošačima bez uvođenja restrikcija u lance snabdevanja neefikasnim merama. 

Širenje epidemije koronavirusa povezivano je sa radnicma na farmama i u objektima za preradu mesa, ribu, voće, povrće i hranu za životinje.

„Ostaje izuzetno važno za industriju hrane i donosioce odluka u ovoj oblasti da zaštite radnike od prenosa virusa sa čoveka na čoveka tako što će omogućiti bezbedno radno okruženje, mere za održavanje lične higijene i organizovati edukacije o osnovnim prinicpima higijene hrane“, rekao je službenik za bezbednost hrane Markus Lip. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.