Središte ekonomije SAD-a FOTO: Flickr

Veliki pad akcija na Volstritu - posledica trgovinskih tenzija

Središte ekonomije SAD-a FOTO: Flickr

Akcije na Volstritu oštro su pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdak indeks zabeležili najveći gubitak u više od dva meseca.

Veliki pad je posledica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svetskih ekonomija, prenosi Seebiz Hinu. 

Dau Džons skliznuo je 328 bodova ili 1,33 odsto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 odsto, na 2.717 bodova, a Nasdak indeks 2,09 odsto, na 7.532 boda. 

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 procenta, što je ponajviše posledica oštrog pada cena deonica u tehnološkom sektoru, za 2,3 odsto. 

Ulagače je uznemirila vest da ministarstvo finansija SAD priprema predlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 odsto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških kompanija. 

Ministar finansija Steven Mnučin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i na „sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju”. 

Premda je kasnije Peter Navaro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače. 

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz Harli- Dejvidson da će premestiti proizvodnju motocikala za Evropsku uniju iz SAD-a jer procenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 miliona dolara godišnje. 

Analitičari procenjuju da je vest iz Harli-Dejvidsona izazvala bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posledicama. 

Cena deonice tog proizvođača motocikala potonula je 6 odsto. 

Poslednjih nedelja tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obe zemlje najavile uvođenje novih carina.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara