Vesti iz zemlje

17.05.2023. 16:21

saopštenje

Autor: Nove ekonomija

Države regiona dobijaju podršku za razvoj međusobne trgovine

Pixabay

Šest ekonomija Zapadnog Balkana mogu će biti konkurentije i rasti brže samo ukoliko prodube međusobne trgovinske veze, poručeno je na konferenciji o unapređenju kapaciteta koja je održana u Beogradu.

Konferenciju su organizovale Grupa Svetska banka, USAID i Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove, koji zajedno podržavaju države regiona u jačanju institucionalnih kapaciteta, protokola i procedura, a kako bi prekogranični protok robe bio lakši, brži i bezbedniji, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Direktor Кancelarije Svetske banke za Srbiju Nikola Pontara rekao je da regionalna ekonomska integracija ključni pokretač „ekonomskog rasta i zajedničkog prosperiteta za Zapadni Balkan“.

Podrška je deo komponente za unapređenje kapaciteta u okviru Savetodavnog Projekta olakšavanja trgovine na Zapadnom Balkanu, koji je zamišljen da olakša regionalnu trgovinsku harmonizaciju i integraciju.

Projekat pruža podršku zemljama učesnicama da digitalizuju usluge, poboljšaju praksu upravljanja rizikom za izvoz robe i uspostave zajedničke granične punktove radi ubrzavanja carinskog pregleda.

„Ekonomska budućnost Zapadnog Balkana zavisi od sposobnosti svih vlada da olakšaju nesmetanu trgovinu, skraćujući time vreme i troškove prekograničnog protoka robe. Zbog toga, Vlada SAD podržava napore za usklađivanje procedura i prakse sa međunarodnim i standardima EU koji jačaju prekograničnu saradnju“, rekao je američki ambasador u Srbiji Кristofer Hil.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da olakšavanje trgovine igra važnu ulogu u procesu dublje ekonomske integracije.

„Vlada aktivno radi i implementira aktivnosti predviđene Akcionim planom za zajedničko regionalno tržište i inicijativom Otvoreni Balkan, jer je to takođe i ključ za jačanje naših ekonomskih odnosa“, rekao je Momirović.

On je naveo, da je posle EU, CEFTA tradicionalno, drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije sa udelom od 10,3 odsto u njenoj ukupnoj trgovinskoj razmeni sa svetom u 2022.

„Ukupna trgovina sa CEFTA članicama je dostigla skoro 7 milijardi evra u 2022. godini. Izvoz je dostigao skoro 4,9 milijardi evra a uvoz gotovo 2,1 milijardu evra“, rekao je Momirović.

Gde nas vodi Otvoreni Balkan? (Drugi deo)

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.