Vesti iz zemlje

05.07.2023. 16:27

Autor: Katarina Baletić

AD Aerodrom Nikola Tesla ne isplaćuje dividende, dobit ide u rezervu

Aerodrom Nikola Tesla Foto: Nova ekonomija

Skupština akcionarskog društva Aerodrom Nikola Tesla usvojila je odluku da se dobit iz 2022. godine rasporedi u statutarnu rezervu preduzeća. U statutarnu rezervu biće preneto 38,1 milion dinara (324.600 evra).

Od ovog iznosa, 20,2 miliona dinara predstavlja ostvarena dobit Aerodroma Nikola Tesla u 2022. godine, dok 17,9 miliona dinara čini neraspoređeni deo dobiti po osnovu ukidanja revalorizacionih rezervi prilikom prodaje osnovnih sredstva tokom prošle godine.

Revalorizacione rezerve obuhvataju rezerve koje se koriste za usaglašanje knjigovotstvene i fer vrednosti stalnih sredstava, kapitala i obaveza.

O tome kako će se koristiti novac iz statutarne rezerve odlučuje Skupština preduzeća, a većinski vlasnik preduzeća je država, koja poseduje 85 odsto akcija.

Statut Aerodroma Nikola Tesla predviđa da dobit može da rasporediti tako da se prvo moraju pokriti gubici iz ranijih godina ili uplatiti u rezeve koje su predviđene posebnim zakonom. Ukoliko preostane novca, dobit se zatim može uplatiti u statutarnu rezervu (kao što je sada slučaj), za isplatu dividende i za druge namene propisane zakonom.

AD Nikola Tesla je, za razliku od prošle godine kada je poslovao pozitivno, u 2021. godini imao neto gubitak od 290 miliona dinara.

AD Aerodrom Nikola Tesla je do marta 2018. godine upravljao beogradskim aerodromom. Tada su Vlada i AD Aerodrom Nikola Tesla sklopili ugovor o koncesiji sa francuskom kompanijom Vansi (Vinci Airports SAS).

Od tada je francuska kompanija preuzela uporavljanje aerodromom, dok AD Aerodrom Nikola Tesla prati realizaciju ugovora „kao vlasnik celokupne pokretne i nepokretne imovine date po osnovu Ugovora o koncesiji na korišćenje i upravljanje“, piše u finansijskom izveštaju za 2022. godinu.

Aerodrom „Nikola Tesla“ jeste dobio priznanja, ali među desetinama drugih

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.