Advokati najavili dvodnevnu obustavu rada

Chris Potter/Wikimedia

Advokatska komora Srbije najavila je dvodnevnu obustavu rada 20. i 21. oktobra, a povodom stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti banaka da naplaćuju troškove obrade bankarskih kredita. U dane obustave rada advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka. 

Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja u septembru doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita.

Obustavom rada advokati Srbije žele da izraze najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava Građanskog odeljenja VKS-a kojom se, kako navode, "na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije".

AKS navodi i da obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

GRAĐANI TUŽE BANKE ZBOG TROŠKOVA OBRADE KREDITA, SUDOVIMA PRETI BLOKADA

Obustava rada odnosiće se na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije. 

Kako se navodi, u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta. 

Udruženje banaka: Odustanite od tužbi, pa ćemo mi od naplate troškova

"Odluka od obustavi doneta je kako bi se još jednom, javnost, građani i državni organi  upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse od strane najvišeg suda u Srbiji koji izmenama i dopunama svojih stavova koji nisu izvor prava utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita", navodi Aadvokatska komora Srbije. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.