Vesti iz zemlje

16.08.2022. 11:52

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Aerodrom „Nikola Tesla“ profitabilan u prvoj polovini godine

Tabla sa natpisom "Izlasci-Gates" na Aerodromu Nikola Tesla Foto: Nova ekonomija

Akcionarsko društvo Aerodrom „Nikola Tesla“ ostvario je neto dobit od 57,7 miliona dinara u prvoj polovini 2022. godine. To je značajno bolji rezutat u odnosu na isti period prošle godine, kada je preduzeće bilo u gubitku 32,1 milion dinara.

Na pozitivno poslovanje Aerodoroma „Nikola Tesla“ uticali su i veći prihodi, ali i manji rashodi.

U prvoj polovini godine preduzeće je ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 489 miliona dinara, što je za 13 odsto više na međugodišnjem nivou. Prihodi su bili i veći od planiranih za devet odsto.

Poslovni prihodi činili su 71 odsto ukupnih prihodi, a njihov najveći deo odnosi na se na godišnju koncesionu nakandu od 298 miliona dinara.

Takođe, na povećanje prihoda uticalo je prenos dve parcele u Surčinu bez naknade, koje je Aerodromu prenelo društvo posebne namene formirano za potrebe sprovođenja koncesije. Ukupna površina ovih parcela je oko 10,7 hektara.

„Nikola Tesla“ je ostvario i za 62 odsto veće finansijske prihode u odnosu na prvu polovinu prethodne godine i to pre svega zahvačjujući rastu kursa dolara.

Na uvećane prihode uticao je i dobijen sudski spor protiv Jat Tehnike čime je naplaćen dug od 105,8 miliona dinara.

Rashodi od januara do juna 2022. godine su bili sedam odsto manji u odnosu na ostvarene rashode u istom periodu 2021. godine, a manji su za čak 24 odsto u odnosu na planirane.

Aerodrom je u prvoj polovini ove godine potrošio čak 44 odsto manje na troškove materijala i energije u odnosu na Plan poslovanja.

U polugodišnjem izveštaju, Aerodrom „Nikola Tesla“ ističe da su u 2022. godini nastavili sa izvođenjem obaveznih radova u skladu sa Ugovorom o koncesiji.

Radovi se pre svega odnose na rekonstrukciju i dogradnju u zgradi putničkog terminala.

„Nastavljeno je izvođenje radova na izgradnji umetne poletno-sletne staze kao prvom velikom aerodromskom infrastruktrunom projketu nakon 60 godina na beogradskom aerodromu“, piše u izveštaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.