Srbija

28.06.2024. 12:24

Beta

Autor: Nova ekonomija

AFP: Balkanskim rekama preti nepovratna šteta od hidroelektrana

Foto: Pixabay

Srbija

28.06.2024. 12:24

Francuska novinska agencija AFP danas prenosi da jedna nevladina organizacija upozorova da nepovratna šteta preti hiljadama kilometara netaknutih reka u zemljama Balkana zbog umnožavanja projekata brana hidroelektrana i neusaglašenosti sa standardima EU.

„Balkan ima neke od najčistijih i najdivljih reka u Evropi što su ključne rezerve za biodiverzitet kontinenta“, piše u izveštaju koji je u sredu objavila nevladina organizacija „ClientEarth“,prenosi Beta.

„Ali, integritet reka je ozbiljno ugrožen zbog više od 3.400 projekata hidroelektrana koji bi, ako se realizuju, nepovratno oštetili taj raj biodiverziteta, utočište i ugroženih endemskih rečnih vrsta“.

Izveštaj posebno naglašava „sistemske propuste zemalja Zapadnog Balkana da se pridržavaju propisa EU o životnoj sredini“ koji zahtevaju procenu uticaja za svaki projekat.

Šest zemalja Zapadnog Balkana – Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija, Crna Gora, kandidati su za prijem u Evropsku uniju i stoga moraju, ako se nadaju pridruživanju, da primenjuju direktive EU o životnoj sredini i da posebno zahtevaju studije uticaja za bilo koju branu.

Ulrih Ajhelman iz nevladine organizacije Rivervoč je za AFP rekao da te države „rade studije koje govore da priroda neće patiti, oni popunjavaju papire da bi se pridržavali zakona, ali ne poštuju to značenje“.

„Vlade to ne shvataju ozbiljno, to vide samo kao obavezu“, dodao je taj ekspert koji kaže „svedoci smo privatizacije opšteg dobra“.

Veliki deo tih studija je po sistemu „kopiraj i nalepi“, dodala je Ameli Iber iz „ClientEarth“-a.

„Shvatamo da istraživanje nije obavljeno, da su veliki delovi studija kopirani i nalepljeni iz drugih projekata i ako niko ne osporava ove studije, onda se projekti mogu izvesti“, rekla je ona.

Digitalni „blizanac“ Zemlje: AI u borbi protiv klimatskih promena

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.