Foto: Pixabay

AIK banka za otkup Komercijalne nudi manje od 400 miliona evra

Foto: Pixabay
Najviše novca za kupovinu 83% vlasništva nad Komercijalnom bankom ponudila je domaća AIK banka Miodraga Kostića, oko 395 miliona evra, prenosi Danas.

Prema nezvaničnim informacijama tog lista, u tu svotu bi trebalo uračunati i dividendu za ovu godinu, kao i dodeljenu ali još uvek neisplaćenu dobit od oko 30 miliona evra.

Uračunavjući ta dva dodatka, Komercijalna bi bila vrednovana 471 milion evra, tek nešto više od trenutne tržišne kapitalizacije te finansijske institucije na Beogradskoj berzi.

Kako list navodi, po tako formiranoj ceni od 28 evra po akciji, vrednost banke bi bila oko 80% knjigovodstvene cene, što je istovremeno niže i od neobavezujućih ponuda koji su potencijalni kupci podneli u septembru.

Tada je NLB banka podnela ponudu od 450 miliona evra, AIK oko 430 miliona, a Rajfajzen banka 390 miliona, ali su tek nakon toga dobili pristup knjigama Komercijalne banke i uradili sopstvenu procenu vrednosti.

Država Srbija je u procesu pripreme za kompletnu privatizaciju otkupila veliki deo akcija od investicionih fondova koji su buli suvlasnici u Komercijalnoj banci, potrošivši 260 miliona evra za oko 40% akcija.

Prema toj ceni, Srbija je banku vrednovala 650 miliona evra, 38 evra po akciji, ili 35% više nego što iznose obavezujuće ponude, zaključuje Danas.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ja Klaudije

    Već se krenulo sa pričom kakp država može uspešno da upravlja bankom, što su rekli guverner NBS i predsednik IO Komercijalne, tako da mislim da će na kraju odustati od prodaje, kao što je bilo i sa Telekomom.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.