Vesti iz zemlje

05.11.2021. 13:17

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Akademija inženjerskih nauka očekuje „trajne negativne posledice“ Rio Tinta

Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) izražava veliku zabrinutost zbog trajnih negativnih posledica koje će prouzrokovati realizacija projekta Jadar na životnu sredinu u Zapadnoj Srbiji. Realizacija projekta Jadar vodi ka degradaciji pred...

Foto: Pixabay

Akademija inženjerskih nauka Srbije (AINS) ocenjuje da će projekat Jadar izazvati „trajne negativne posledice“ na životnu sredinu u Srbiji. AINS dodaje da je dolinа reke Jadar bogatа rezervama podzemnih voda, koje bi planirani rudnik litijuma potencijalno zagadio, a da je ekonomska isplativost projekta pritom upitna.

„Projekat Jadar nije projekat proizvodnje takozvanog zelenog litijuma. Perspektiva plasmana litijum-karbonata nije zagarantovana, već je pred velikim izazovima zbog novih alternativnih tehnoloških rešenja“, tvrde predstavnici AINS-a. 

Akademija smatra i da bi sprovođenje projekta rizično jer je reka Jadar uzrok čestih i destruktivnih bujičnih poplava, zbog čega je „nemoguće garantovati zaštitu od probijanja nasipa, razaranja deponija, zagađenja doline Jadra i transporta zagađivača do toka Save, nizvodno do Šapca i Beograda.

„(Time) bi se uspostavio stalan rizik po sigurnost vodosnabdevanja većeg dela Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Prema procenama AINS-a, za formiranje neophodnih deponija u dolini Jadra je potrebno uklanjanje 149 hektara šume, sa 26.000 kubika drvne mase. 

„Takođe, eventualnim probojem brane na Štavici, došlo bi do izlivanja više miliona tona hipertoksičnog otpada i katastrofalnog zagađenja vode i zemljišta… (Zapremine predviđenih deponija) bila bi više miliona tona, sa hiljadama tona arsena, nikla, kadmijuma i olova„, piše u saopštenju.

Inženjeri napominju i da se Studija prostornog uticaja rudnika litijuma u Jadru uopšte nije bavila problematikom rizika od prirodnih radioaktivnih zračenja.

Podsećaju da su ranija istraživanja da na području Cer – Iverak, koje se graniči ali i poklapa sa rudnim poljem jadarita sadrži izotop urana 238.

„Ukoliko urana ima u jadaritu, u procesu tretmana koncentrovanom sumpornom kiselinom će se osloboditi i ugroziti zdravlje ljudi, faunu, floru, tlo i, što je posebno značajno, vodene sisteme i na taj način će se preneti na znatno šire okruženje“, dodaje se u studiji koju je usvojio AINS.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?
U GORNJOJ DOBRINJI I LEVČU SPREČENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA
OPŠTINA REKOVAC GLASALA PROTIV ISTRAŽIVANJA LITIJUMA

STRADAJU ŠUME I ZAŠTIĆENE VRSTE

Početne aktivnosti na formiranju rudnika, kako navodi AINS dovele bi do trajne degradacije zemljišta na površini od 533 hektara (ha), jer se predviđa uklanjanje šuma i šikara na 204 ha, poljoprivrednih površina na 317 ha, stambenih i ekonomskih objekata, dvorišta i okućnica na 8,3 ha i voćnjaka na 4,2 ha.

„Ovako masivna prenamena prostora i gubitak staništa ugroziće nekoliko stotina biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 145 vrsta ima status strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju posebno zabrinjava što ta kompanija sprovodi Akcioni plan relokacije stanovništva u području planiranog rudnika i deponije koji „Rio Tinto sprovodi neometano“.

O projektu Jadar negativno se izjasnila i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) koja je pisala ministarstvu rudarstva i energetike tražeći njegovo preispitivanje.

Rio Tinto je do sada negirao da će njegov projekat eksploatacije litijuma u Srbiji imati negativne posledice na životnu sredinu, najavio ulaganja velika ulaganja u ekologiju i obećao da će vodama u dolini Jadra upravljati po zakonu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.