Vesti iz zemlje

17.10.2022. 16:37

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

AmCham obučava inspektore i sudije da prepoznaju softversku pirateriju

Foto: Pixabay

Tržišna inspekcija je od oktobra zadužena za kontrolu legalnosti softvera, predviđeno je izmenama Zakona o posebnim ovlašćenjima, saopštila je Američka privredna komora (AmCham). Povodom toga, AmCham sprovodi seriju obuka i edukativnih radionica za predstavnike inspekcijskih, pravosudnih i drugih nadležnih organa iz država regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, a u čijoj su nadležnosti kontrola i procesuiranje softverske piraterije.

 

Nezavisne studije koje su na tržištu  Srbije rađene pokazuju da je nelegalna prodaja softvera u Srbiji 2017. godine zauzimala 66% tržišta, a procene govore da ovaj procenat nije značajno smanjen, pogotovo tokom i nakon COVID pandemije kada je nivo upotrebe neadekvatno licenciranog softvera snažno porastao.

„Istraživanja kompanije IDC pokazuju da jedan od tri nelegalno kupljena prava korišćenja softvera nose ozbiljan bezbednosti rizik u vidu malvera koji ozbiljno ugrožava bezbednost računara i mreža na koje su oni povezani. Zato je, pored činjenice da je neovlašćena upotreba softvera nelegalna i da je predmet nadzora nadležnih organa, važno znati gde i kako kupovati softver, posebno online“, izjavila je Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora AmCham-a.

 

Ona objašnjava kako AmCham već četvrti put u poslednjih 15 godina vrši obuke nadležnih organa u Srbiji sa ciljem unapređenja efikasnosti nadzora nad legalnošću softvera.

„Koordinisani napori Vlade Republike Srbije, Američke ambasade i kompanija članica AmCham-a doveli su do značajnih promena na polju modernizacije regulatornog okvira i na njegovoj doslednijoj i koordinisanijoj primeni u poslednjih 20 godina, ipak prostora za unapređenje ima“, navodi se u saoštenju.

Načelnica odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača iz Sektora tržišne inspekcije Mirjana Damjanović ističe da dobijanjem novih nadležnosti od početka oktobra, koje podrazumevaju i utvrđivanje da li postoji povreda prava na računarske programe (softver) i baze podataka, se zaokružuju nadležnosti ovog organa koje se tiču inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite prava intelektualne svojine.

„Nadamo se da će rezultati biti slični onima koje smo ostvarili u unapređenju nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu, kada smo u prve dve godine kapacitet nadzora povećali za više od 100 puta“ – izjavila je ona.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.