Vesti iz zemlje

12.12.2023. 13:21

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Anja Stanišić (Platforma „Fempower“): Razvijamo platformu za pomoć ženama u biznisu

Foto: Anne Giebel

Anja Stanišić, osnivačica platforme „Fempower“, kaže za Novu ekonomiju da već duže vreme razvijaju platformu koja će ženama pomoći da ostvare finansijsku nezavisnost. Razlog je što je trenutno manje od jedan odsto ukupnih investicija „angel investora“ i Venture Capital fondova usmereno ženama za razvoj ideja i biznisa.

U Beogradu je nedavno organizovan Mentroski program za žene „The Fortune-U.S. Department of State Global Women’s Mentoring Partnership“, koji godišnje prima maksimalno 20 žena iz celog sveta.

Srbija u ovom elitnom programu u poslednje dve godine ima svoje predstavnice, a ove godine je to bila Anja Stanišić, osnivačica Fempower i izvršna direktorka platforme „Original“ koju je osnovala Fondacija Novak Đoković.

„Mentorski program za žene koji organizuju Fortune & State Department svake godine organizuje se u Americi, gde ova tronedeljna „avantura“ počinje uvek u Vašingtonu, potom svaka od učesnica odlazi u jednu od Fortune 500 kompanija, a završava se u Njujorku. Tako je bilo i ove godine u maju, kada sam imala čast da sa još 13 žena iz celog sveta budem polaznica ovog zaista izuzetnog programa“, kaže ona.

Isto tako, svake godine se na nekom drugom mestu održava i Fortune Alumna Component, okupljanje alumnistkinja koje su prošle ovaj program prethodnih godina i u novembru ove godine to se prvi put organizovalo u Beogradu, gde su boravili i predstavnici State Departmenta i organizacije Vital Voices, koja takođe stoji uključena u ovaj program, kaže Anja.

O inicijalnom izboru predstavnica svake godine odlučuju najpre ambasade SAD iz svake zemlje, oni šalju svoje predloge, potom uži izbor sačinjavaju predstavnici Vital Voices, a konačan odabir prave State Department i Fortune.

Nakon toga, svaku od odabranih žena spajaju sa mentorkama, direktorkama Fortune 500 kompanija.

„U trenutku kada su me iz Američke ambasade u Beogradu obavestili da žele da me nominuju, nije mi bilo najjasnije zašto baš mene smatraju idealnom kandidatkinjom, ali na kraju ovog iskustva postalo mi je kristalno jasno da sam bila baš tamo gde je trebalo da budem i da je ovo iskustvo baš ono što mi je bilo potrebno. Program je potpuno drugačiji od svega što je do sada doživela u svom profesionalnom životu i bez dileme već sada mogu da kažem da mi je promenio život, jer sam se vratila sa potpuno novom energijom, novim idejama i planovima“, kaže Anja Stanišić.

Takođe, kroz program „Podrška, ne perfekcija“ stručnjaci Fondacije Novak Đoković pomažu roditeljima da se izbore sa izazovima koje odgajanje dece sa sobom nosi, dok program „Putem šampiona“ za cilj ima razvijanje kompetencije roditelja u podršci svojoj deci koja se bave sportom.

Osim toga, Fondacija Novak Đoković ove godine organizovala je predavanja dr Gabora Matea „Mudrost traume“, dok je prošle godine sa dr Šefali Sabari Jelena Đoković vodila „Razgovore o roditeljstvu“. Obe turneje bile su regionalne i sva predavanja bila su rasprodata do poslednjeg mesta, što jasno svedoči da je velika potreba ljudi na ovim prostorima da se bave i svojim mentalnim zdravljem, ali i da su svesni da u roditeljstvu postoji uvek prostor za napredak, kaže Stanišić.

Prvih nedelju dana provela je u Vašingtonu sa ostalih 13 „odabranih“, gde su zajedno radile na dodatnom razvoju veština koje su prepoznale kao najvažnije, nakon čega su otišle svaka u „svoju“ Fortune 500 kompaniju.

„Provela sam 11 dana u H&R Blocku  (Kansas City) i rad sa tim izuzetnim ljudima za mene je bio dragocen. Ova zaista neverovatna kompanija u poslednjih pet godina promenila je rukovodstvo i u bordu sada imaju polovinu žena, usled čega je doživela procvat – ne samo kada je reč o poslovanju, već i o zadovoljstvu zaposlenih i postali su zvanično jedno od najboljih mesta za rad (posebno za žene)“, kaže Anja Stanišić.

Poslednjih pet dana progrma provele su u Njujorku, a na večeri „Fortune Most Powerful Women“ imale su priliku da upoznaju neke od najmoćnijih poslovnih žena sveta, između ostalih i prvu guvernerku Njujorka.

Važno je, kako ona kaže, da kad je neko kroz život vođen svrhom, a ne profitom da dobije potvrdu da neko to vidi i ceni.

Fondacija Novak Đoković fokusirana je na podršku ranom razvoju dece i do danas je izgradila, rekonstruisala ili opremila 57 vrtića i time pomogla, kako ona navodi, više od 54.000 mališana.

Platforma Original je projekat koji je Fondacija Novak Đoković pokrenula 2015. godine, sa željom da mladim ljudima pruži medij drugačiji od svih na ovim prostorima, koji se neće baviti tabloidnim temama, već će im biti prostor gde će pronaći motivaciju, inspiraciju, čitati o pozitivnim primerima iz naše okoline, biti podstaknuti da brinu o svom mentalnom zdravlju, ali i dobiti podršku dok prave svoje prve poslovne korake, kaže Anja Stanišić.

Najuspešnija „Sezona darivanja“ Novak Đoković Fondacije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.