Vesti iz zemlje

26.09.2018. 12:05

Beta

Autor: Brnabić u Njujorku

Apel poslanika Pokreta centra na penzionere da pritisnu Vladu Srbije da vrati oduzete penzije

Poslanik u Skupštini Srbije Pokreta centra Vladimir Đurić pozvao je penzionere da zajednički izvrše pritisak na Vladu Srbije da im država vrati oduzete penzije.

On je pozvao na vraćanje delove penzija koje im je država oduzela u poslednje četiri godine, za vreme važenja privremenog zakona o umanjenju penzija.

„Svaka ta neisplaćena razlika je pozajmica koju ste po sili privremenog zakona svakog meseca davali državi. Ta pozajmica mora vam se vratiti, inače će dobiti karakter trajnog uzimanja“, naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

On je dodao da vraćanje te pozajmice mora ići uz kamatu za sve vreme tokom kojeg je „svaki penzionerski dinar proveo u rukama Vlade Srbije“. „Vraćanje pozajmice će očigledno morati ići i na rate i može se pregovarati o tome koliko dugo će vraćanje trajati i u koliko rata. Ali, mora da se vrati“, rekao je Djurić.

Kako je objasnio, prisilna, privremenim zakonom propisana pozajmica je privremeno uskraćivanje prava raspolaganja nad imovinom. „Ali, ako se novac ne vrati, onda je to trajno oduzimanje prava vlasništva nad imovinom. To je već nešto drugo i ne sme biti dopušteno“, naveo je Đurić.

Podsetio je da je Pokret centra Skupštini Srbije predao predlog zakona prema kojem svaka mesečna neisplaćena razlika treba da se okamati sa tri odsto godišnje od dana neisplaćivanja do 1. januara 2019, a potom da se svi ti iznosi saberu i proglase javnim dugom.

„Potom, za tako utvrđeni javni dug država treba da emituje i svim penzionerima da obveznice sa dospećem 31. decembra 2023. i do tog datuma unapred obračunatom kamatom od tri odsto godišnje i sa isplatom u 10 polugodišnjih rata. Svaki penzioner dobio bi obveznicu na svoje ime u visini svog potraživanja od države“, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, prvi korak je da se Vlada Srbije „natera“ da prihvati da vrati dug, a za to je potreban „zajednički pritisak“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.