Srbija

25.07.2023. 16:19

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

APR: Banke u plusu, dobit osiguravača pala za 26,1 odsto

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

25.07.2023. 16:19

Banke na domaćem tržištu ostvarile su neto dobit od 87,7 milijardi dinara, koji je na godišnjem nivou veći za 77,9 odsto, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

U Srbiji je nastavljeno ukrupnjavanje bankarskog sektora, pa je u 2022. godini poslovala 21 banka, za dve manje u odnosu na prethodnu godinu, zbog čega je i smanjen broj zaposlenih za 192 radnika u odnosu na prethodnu godinu.

Osiguravajuće kompanije su, takođe, prošlu godinu završile u plusu, sa ukupnim profitom od 8,2 milijarde dinara koji je manji za 26,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Poznavaoci tržišta osiguranja ukazivali su nedavno da je isplata šteta tokom prošle godine uticala na smanjenu dobit u odnosu na 2021.

Osim osiguravača, i tržište lizinga beleži pad profita, na kom je 12 kompanija koje se bave finansijskim lizingom ostvarilo dobit od oko milijradu dinara, koja je manja za 14,4 odsto lane u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci APR-a.

Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima ostvarila su dobit od 203 miliona dinara, što je manje za 12,3 odsto, dok je broj zaposlenih ostao gotovo na nivou iz prethodne godine.

Društva za upravljanje investicionim fondovima 2022. godinu završila su u minusu, sa ukupnim gubitkom od osam miliona dinara, pri čemu je poslovalo jedno društvo više nego u 2021. godini.

Dobrovoljni penzijski fondovi i otvoreni investicioni fondovi sa javnom ponudom, takođe, su zabeležila negativan rezultat, prema podacima APR-a.

Na tržištu kapitala, brokersko-dilerska društva „upisala su“ pozitivan neto rezultat lane koji je manji za 52,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni gubitak javnih preduzeća deset puta veći u odnosu na prethodnu godinu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.