Vesti iz zemlje

16.09.2022. 13:55

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

ASNS traži sastanak sindikata i generalni štrajk zbog minimalca

Foto: Nova ekonomija

Odluka o minimalnoj zaradi je „sramota države i sindikata“, zbog koje se mora proglasiti generalni štrajk u celoj državi, ocenila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić.

„Svim sindikatima ASNS će uputiti apel da se održi hitan sastanak na kojem ćemo dogovoriti koje su mere neophodne u narednom periodu. Po mom mišljenju treba da proglasimo generalni štrajk i izvedemo radnike na ulicu“, rekla je Ranka Savić za Novu ekonomiju.

Vlada Srbije donela je Odluku o visini minimalne cene rada za 2023. godinu, kojom se minimalna zarada od 1. januara 2023. godine uvećava za 14,3 odsto i iznosiće 40.020 dinara mesečno.

Minimalna cena rada razmatra se, prema njenoj napomeni, navodno na Socijalno – ekonomskom savetu, uz prisustvo dva navodno reprezentativna sindikata, UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata, to su dva sindikata koja su podobna i kooperativna sa državom zbog kojih mi ne možemo da pokrenemo preispitivanje reprezentativnosti sindikata. Ali, ASNS radi na tome.

„Predsednik države mesec dana pre bilo kakvih pregovora najavi kolika će biti cena rada. To je sramota, pre svega, sindikata koji pristaju na ovako određivanje minimalne cene rada koji bi morali da se sastanu i u roku od 24 sata proglase generalni štrajk i da zaustave Srbiju. Sindikati su ikebane na pregovorima“, kaže predsednica ASNS.

Po iznosu minimalca Srbija postaje jedina zemlja u Evropi u kojoj i oni koji imaju status zaposlenog imaju, takođe, i status socijalno ugroženih. Radnici koji primaju minimalnu zaradu žive ispod granice siromaštva, i to ne postoji ni u jednoj zemlji EU.

„Osim toga, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je uvela minimalnu potrošačku korpu, u EU postoji samo potrošačka korpa, koja je realno isplanirana i koja omogućava život porodice. Takođe, Srbija je jedina zemlja u Evropi, u kojoj se minimalna potrošačka korpa računa u odnosu na tročlanu a ne četvoročlanu porodicu“, napominje ona.

Država ima novca za stadione, rasipanje EPS-a, kupovinu medija, a za radnike i njihovo preživljavanje nema novca, kaže predsednica ASNS.

Nedavno je ASNS zahtevao da se minimalac poveća već od septembra.

„Sadržaj korpe, odnosno šta sve sadrži potrošačka korpa, nije menjan više od deceniju, na osnovu čega se vidi šta je sve potrebno da bi porodica uspela da preživi mesec dana. Volela bih da vidim naše političare kako bi živeli mesec dana sa minimalnom potrošačkom korpom, mogli bi da jedu hleb, malo paštete a meso bi sipali u gramima“, kaže ona.

„Srbija je zemlja sa najmanjom minimalnom zaradom, Crna Gora ima 450 evra, Hrvatska 620 evra, Slovenija 1074 evra, dok u Belgiji minimalna zarada iznosi 1800 evra. U tim zemljama može da se preživi 30 dana ne može da se živi luksuzno, ali može da se preživi, dok  u Srbiji iznos minimalca predstavlja poniženje radnika“, kaže Ranka Savić.

U Srbiji se ne poštuju propisi o radu, konkretno, zakon kaže da poslodavac može da isplaćuje minimalac maksimum šest meseci, izuzetno može da produži ako dobije saglasnost sindikata, dok postoje posldovaci koji po 10 ili 15 godina isplaćuju minimalac.

„Sada su socijalni slučajevi i kad odu u penziju biće socijalni slučajevi. Primaće penziju oko 17.000 dinara“, kaže Ranka Savić.

Minimalna zarada nije samo problem sadašnjeg preživljavanja već predstavlja ogroman problem za budućnost tih radnika, kako će živeti pod stare dane, neće moći da preživljavaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.