Beograd: Nacrt plana za bolji vazduh na uvidu javnosti

Foto: Pixabay

Nakon brojnih i dugugodišnjih kritika da se u prestonici Srbije ne vodi mnogo računa o kvalitetu vazduha, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda saopštio je da svi zainteresovani građani mogu da obave uvid u Nacrt plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd. Njegov sadržaj dostupan je i onlajn do 30. januara.

Među predloženim merama, između ostalog, nalazi se smanjenje emisije štetnih gasova koja dolazi iz saobraćaja motornih vozila na ulicama, povećanje obima saobraćaja biciklima, kao i povećanje pešačkih aktovnosti.

Među merama koje se odnose na saobraćaj navodi se realizacije izgradnje metroa, ali i zabrana saobraćaja dostavnih vozila u određenim periodima tokom dana, u određenim gradskim zonama.

U Beogradu je prošle nedelje održan protest zbog velikog zagađenja vauzduha, a nedavno je održana debata o desetogodišnjem planu za kvalitet vazduha u Beogradu.

Gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine podseća da je u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha nadležni organ jedinice lokalne samouprave dužan da donese plan kvalitetakojim se reguliše kavlitet vazduha.

ZAGAĐENJE VAZDUHA POVEZANO SA VEĆIM STOPAMA SMRTNOSTI OD KORONA VIRUSA

Nacrt pripremio Gradski zavod za javno zdravlje

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao nosilac projekta, dostavio je Sekretarijatu Nacrt plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, poručuju iz gradske uprave.

Mišljenja, primedbe i predloge o planu zainteresovana javnost može da dostavi Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na email pkv.bg@beograd.gov.rs.

Kako se navodi u Nacrtu plana, reč je osnovnom dokumentu za upravljanje kvalitetom vazduha na lokalnom nivou.

Njegovom izradom omogućava se praktično rešavanje problema kvaliteta ambijentalnog vazduha u zonama/aglomeracijama gde mere koje su donete na nacionalnom nivou, često ne mogu da doprinesu realizaciji postavljenih ciljeva i dostizanju odgovarajućeg kvaliteta vazduha, piše se u Nacrtu.

Planovima kvaliteta vazduha, kako se dodaje, utvrđuju se specifične mere namenjene zaštiti osetljivih grupa stanovništva, posebno dece.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Drmr

    Opet ista priča o vozilima. Ložišta na pelet, drva i ugalj su najveći problem. Izbacuju čađ kao Indijske lokomotive. Gasifikujte ceo Beograd i videćete drastičan pad zagađenosti! Radite na edukaciji građanja o izolaciji objekata i podsticaju grejanja klimama i toplotnim pumpama.

  • drNS

    Ja sam već prešao na i3, a sledeći korak mi je: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-sveta/gugl-solarne-panele-nabavlja-u-hrvatskoj